Спроба невідомими захопити храм і «важка артилерія» з єпархії: на Вінниччині попри «тиск» до ПЦУ перейшла громада і священик

Новини Вінниці / Спроба невідомими захопити храм і «важка артилерія» з єпархії: на Вінниччині попри «тиск» до ПЦУ перейшла громада і священик

У неділю, 19 лютого, релігійна громада храму Вознесіння Господнього села Станиславчик, що на Вінниччині, разом зі священиком прийняла рішення перейти з УПЦ МП до ПЦУ. Цьому передували спроба силового захоплення будівлі та «протистояння» з «гостями» від Московського патріархату.

Після недільного богослужіння на подвір’ї храму відбулись парафіяльні збори, на які запросили всіх односельців, які вважають себе парафіянами храму Вознесіння Господнього села Станіславчик. На зборах 150 учасниками одноголосно було прийнято рішення про зміну церковної юрисдикції і перехід до Вінницько-Барської єпархії ПЦУ. Всі вимоги вітчизняного законодавства витримано. Ба більше, разом з громадою до ПЦУ приєднався настоятель місцевого храму протоієрей Димитрій Пасічник.

Напередодні визначальної для місцевих вірян події стало відомо про спробу керівництва Вінницької єпархії УПЦ МП не лише зірвати збори, а й захопити храм.      

«Близько 3 годин ночі двоє невідомих вчинили спробу незаконного проникнення до храму. Коли священик, отець Димитрій, який чергував у храмі вночі, почув шум, й увімкнув світло - невідомі почали тікати, сіли в автомобіль і зникли в невідомому напрямку», - зазначають на Facebook-сторінці храму.

Збір в церкві у той день запланували о 8:00. Заздалегідь до Станиславчика приїхала потужна делегація з Вінниці на чолі з митрополитом Варсонофієм. Архієрей намагався запевнити селян, що їхній священик вже «не їхній».

Цікаво, що на сайті Вінницької єпархії УПЦ МП від 18 лютого розміщено новину про чин погребіння загиблого воїна, який очолив Д.Пасічник. А за день з’явилась інша – про заборону протоієрею у священослужінні «за ухиляння у розкол». Якесь блюзнірство від церкви, яка намагається довести про своє нібито незалежне від Москви і РПЦ становище.

Щодо подій у Станиславчику у неділю, то вони нагадували класичні «протистояння», які на Вінниччині відбуваються з початку 2019-го, коли громада бажає приєднатися до ПЦУ.

З Вінниці до села приїхали чоловіки спортивної статури, «десант» єпархії з протоієреєм Сергієм Виговським та прессекретарем Андрієм Баланом. Правоохоронці мали «стіною» стати між «гостями» та місцевими вірянами, аби попередити сутички зі застосуванням сили.

Дивлячись на кадри, виникає цілком слушне запитання, а чому кремезні захисники церкви не мобілізовані, щоб відстоювати свободу та незалежність там, де їх вміння більш виправдані?..     

 

Олег Верлан

20 лютого, 2023