Справа «рейдерів». На Вінниччині поліція майже рік розслідує низку фактів «зникнення» зерна у Козятинському районі

Новини Вінниці / Справа «рейдерів». На Вінниччині поліція майже рік розслідує низку фактів «зникнення» зерна у Козятинському районі

Близько 90 селян, які є власниками паїв у Козятинському районі Вінниччини, можуть залишитися без платні за оренду землі. Непоодинокі випадки безоблікового «зникнення» врожаю змусили співвласників ТОВ «Санагросід» з Козятинського району звертатися до поліції, аби правоохоронці притягнули до відповідальності їх партнера, якого підозрюють у «торгівлі за готівку».

Близько 90 селян, які є власниками паїв у Козятинському районі Вінниччини, можуть залишитися без платні за оренду землі. Непоодинокі випадки безоблікового «зникнення» врожаю змусили співвласників ТОВ «Санагросід» з Козятинського району звертатися до поліції, аби правоохоронці притягнули до відповідальності їх партнера, якого підозрюють у «торгівлі за готівку».

Нагадаємо, у статті «Агрошахрайство: через урожай соняшнику колишні партнери звинувачують один одного у «рейдерстві» та «путінських» маніпуляціях» зазначалося про  нещодавній конфлікт у селі Махаринці Козятинського району, коли про «права на жнива» заявили обидві сторони. Михайло Лисяний, Іван Патратій та Віталій Іванов, які разом володіють 75%-ою часткою у товаристві, звинувачують свого партнера та колишнього директора ТОВ Сергія Бенедичука (25%-а частка) у «крадіжці» зерна підприємства, яке вірогідно було продано за готівку, а у касу товариства гроші не потрапили.

«Це відбувалося саме тоді, коли Сергій Бенедичук вже не мав розпорядчих повноважень. Загальна сума заборгованості перевищує 5 млн грн, а враховуючи ще й врожай по ТОВ «Санагровіт», де ми всі четверо були співвласниками, то 9,4 мільйони», - зазначив М.Лисяний.

Минулорічні претензії трьох співвласників до четвертого двічі були оформлені у відповідні заяви до правоохоронних органів. На їх підставі відкрито кримінальне провадження.  

«Слідчим відділом Вінницького відділу поліції ГУНП у Вінницькій області та СУ ГУНП у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ст. 356, ч. 4 ст. 358 КК України. В даному кримінальному провадженні на даний час проводяться всі необхідні слідчі (розшукові) дії спрямовані на перевірку обставин кримінального правопорушення та забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування», - прокоментували ситуацію у відділі комунікацій обласного главку поліції Вінниччини.

Оскільки про підозру С.Бенедичуку не повідомлено, то слідчі наголошують на тому, що йде розслідування, яке вже рік триває. Між тим, Сергій Бенедичук відкидає усі звинувачення, а своїх партнерів у рідних Махаринцях називає «рейдерами», які нібито претендують на його врожай.

«Через нанесені збитки, підприємство має борги. Але ми намагаємося відновити стабільну роботу, перш за все, плануємо зібрати цьогорічний урожай та розраховуватися», - вказує І. Патратій.

У зв’язку з близьким до критичного станом, троє співвласників залучили нового інвестора. З його підтримкою вони сподіваються здолати «перепони», зокрема юридичного плану, та сподіваються на об’єктивне розслідування та новий урожай, яким хочуть погасити 5-мільйонний борг та сплачувати податки до бюджету. 

Втім у Сергія Бенедичука, ймовірно, інші плани. Декілька десятків селян 15 липня вийшли на поле, аби підтримати земляка, та намагалися завадити збору врожаю.

«Ніхто з тих людей, що «мітингували» під час збору пшениці не є власником цієї землі. У товариства підписані договори оренди паїв з іншими селянами, і справжні власники обурені тим, як гальмується робота підприємства», - розповідає співвласник ТОВ «Санагросід» Станіслав Войцеховський.

Сам він став ініціатором нових двох звернень до поліції щодо неправомірних дій Сергія Бенедичука. Цитуємо запись з журналу ЄО: 

"К.П. № 12020025170000035 від 15.07.2020: 15.07.2020 в чергову частину Козятинського ВП КВП ГУНП у Вінницькій області надійшла заява від співзасновника ТОВ «САНАГРОСІД» Войцеховського Станіслава, про те, що 15.07.2020, Бенедичук Сергій здійснює самоуправство по факту збору врожаю з площі 4 га, які перебувають в оренді ТОВ «САНАГРОСІД» на території Махаринецької сільської ради".

«Колишній директор Сергій Бенедичук своїми заявами вводить громадськість в оману, адже «Санагросід» має усі правовстановлюючі документи, що дозволяють збирати зернові, а він – лише один зі співвласників, якого відсторонено від управлінських функцій», - додає С.Войцеховський.

Ситуація у Махаринцях з одного боку нагадує «сімейний конфлікт», в якій, складається враження, поліція намагається не втручатися. Проте з іншого боку проблема серйозніша, ніж «сварка» партнерів і виходить за межі цивільно-правових відносин, адже якщо один з них справді потайки продавав зерно, у чому впевнені решта співвласників, то такими діями не тільки розорював підприємство, але й залишав без податків місцевий бюджет, а пайщиків без доходу від оренди. Саме ці податки частково надходять у село, аби там будували дороги, ремонтували дитячий садок або школу, робили освітлення вулиць тощо.

Макс Мельник

23 липня, 2020