Справа пральної машини та мобілізації: полковника російського Генштабу упіймали на вимаганні хабаря у керівника військкомату

Новини Вінниці / Справа пральної машини та мобілізації: полковника російського Генштабу упіймали на вимаганні хабаря у керівника військкомату

Увесь світ облетіли кадри, як російські окупанти крали пральні машини та іншу техніку, яку вивозили до Білорусі та пересилали у своє депресивні регіони. Виявляється, нестачу подібного у побуті відчувають навіть у Генштабі ВС РФ. У Москві розглядають справу щодо вимагання підлеглим генерала Герасимова пральної машинки у місцевого військового комісара через перевірки стану мобілізації.

Як повідомляє російське видання «Комерсант», гарнізонний військовий суд Москви відправив під домашній арешт відповідального за призов на військову службу співробітника головного організаційно-мобілізаційного управління Генштабу ЗС РФ полковника Івана Мертвіщєва. Його звинуватили у отриманні хабаря у вигляді… пральної машини від військового комісара.

За даними газети, у листопаді Мертвіщєв мав провести перевірку об'єднаного військового комісаріату в районі Рамєнкі. За тиждень до заходу полковник зателефонував керівнику військкомату та попередив про перевірку.

Під час розмови Мертвіщєв натякнув, що, за його інформацією, справи у військкоматі з набором призовників «йдуть дуже погано», а це, у свою чергу, може негативно позначитися на подальшій кар'єрі комісара.

Полковник запропонував військкому купити йому пральну машину вартістю щонайменше 70 тисяч рублів, щоб уникнути негативних наслідків перевірки. Комісар вдав, що погодився на умови, а сам звернувся із заявою про вимагання до департаменту військової контррозвідки ФСБ. Подальші переговори з Мертвіщєвим проводили «феесбешники».

Вони затримали військового, коли той приїхав забирати пральну машину. Стосовно Мертвіщєва було порушено кримінальну справу за статтею про отримання хабаря, пов'язаного з вимаганням. Офіцер свою провину повністю визнав.

Тепер обвинувачений та його захист чекають на засідання суду. ФСБ та Слідчий комітет мають намір перевірити Мертвіщєва на причетність до скоєння аналогічних злочинів.

Олег Верлан

22 листопада, 2022