Справа підроблених документів на житло: у Вінниці запрошений «десант громадськості» зі столиці пікетував поліцію області, аби відпустили затриманого (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Справа підроблених документів на житло: у Вінниці запрошений «десант громадськості» зі столиці пікетував поліцію області, аби відпустили затриманого (ФОТО, ВІДЕО)

Близько 20 молодих людей із символікою «Стоп Корупції» 6 лютого пікетували обласний главк поліції Вінниччини. «Десант» активістів з Києва приїхав за 250 км, щоб «визволити» вінницького підприємця, який за версією правоохоронців, напередодні намагався у Могилеві-Подільському за підробленими документами оформити права власності на 24 квартири у новобудові.

Близько 20 молодих людей із символікою «Стоп Корупції» 6 лютого пікетували обласний главк поліції Вінниччини. «Десант» активістів з Києва приїхав за 250 км, щоб «визволити» вінницького підприємця, який за версією правоохоронців, напередодні намагався у Могилеві-Подільському за підробленими документами оформити права власності на 24 квартири у новобудові.

Візити активістів цієї громадської організації завжди супроводжуються гучною музикою та плакатами зі згадуванням певних осіб. У даному випадку «Стоп Корупція» нібито мала претензії до очільника місцевих правоохоронців генерала Юрія Педоса. Його прізвище згадувалося на плакатах. Проте у коментарях щодо мети акції активісти його не згадували. Перед фасадом будівлі главку вони лише вимагали свободи своєму «підзахисному»…

Нібито до них за підтримкою звернувся адвокат вінничанина, який нині перебуває в ІТТ. Киянин Роман Дещенко, правозахисник та громадський активіст ГО «Стоп Корупція» пояснив NaПарижі, що мета візиту «десанту» - аби особу, яка була затримана, відпустили.

«Особисто я її не знаю. Ми проводимо ряд розслідувань щодо будівельних афер по Україні, зокрема у Вінницькій області. Він є постраждалим від дій саме тих забудовників, по яким ми вели розслідування», - пояснив гість зі столиці.

У поліції зазначають, що саме цього чоловіка, якого, за інформацією ЗМІ звати Дмитро Климюк, затримали при спробі оформити 24 квартири за підробленими документами.

Попри це у «Стоп Корупції» його вважають постраждалим, хоча Р. Дещенко зазначив, що розслідування в ГО ще «проводять». Воно не завершене.  

«Ми проводимо мирну акцію протесту, щоб отримати коментар від вінницької поліції щодо затримання. На сайті поліції є одна інформація, в нас - інша. Ми хочемо перевірити», - зазначив активіст.

Також Р. Дещенко запевнив, що не всі його однодумці приїхали з Києва, у Вінниці є осередок, а на акції присутні «15 вінничан». І лише п’ятеро киян. Перевірити, хто звідки не складно. Журналіст NaПарижі підійшов до вишикуваних у лінії активістів і запитав, «хто з Вінниці!». Відгукнувся лише один хлопець, який назвав стару (до декомунізації) і нову назву вулиці, де мешкає. Назви співпадають… Можливо, місцевих і було більше.

За словами Романа, під брендом «Стоп Корупція» діють як журналісти-розслідувачі, так і активісти. Це споріднені організації з різним правовим статусом. NaПарижі також поцікавився у співрозмовника, чи працюють вони на комерційній основі з приватними особами чи фірмами?

«Інформаційне агентство існує за рахунок доходів, а ГО – це некомерційна організація», - зазначив киянин. 

Безпосередньо на території обласного главку гості зі столиці вступили у дискусію не з поліцією, а ошуканими власниками житла у Вінниці, які наголошували на тому, що кошти від продажу 24 квартир мали б піти на добудову «Європейського квартиру», яку вони чекають. Перебував з вінничанами і пан Ткаченко, очільник кількох ЖБК у Вінниці та Могилеві-Подільському, який стверджував, що не передавав повноваження затриманому Климюку розпоряджатися майном, а факсимільну печатку на документах, які той надав у БТІ райцентру перед викликом поліції, можна вважати фальсифікацією.

Склалося враження, що у «Стоп Корупції» не дуже глибоко ознайомилися зі справою свого «підзахисного». Якщо одні активісти казали про звернення до ГО адвоката, то інші запевнили, що до них прийшло «анонімне звернення» про неправомірне затримання, а Климюка вони знають як «інвестора».

Свідки того, що відбувалося у Могилеві-Подільському, Ткаченко і Юлія Приймак, які теж пов’язані з «Європейським кварталом», розповіли все в деталях.

У поліції зазначили, що відкрито кримінальне провадження, а зібрані матеріали вивчаються.

 «Справа щодо затриманої людини розслідується окремо. Є певні документи, які ми вважаємо, що вони підроблені. В ході слідства будемо перевіряти, що це за документи, де затриманий їх взяв. Буде проведена експертиза. Є певні думки, але поки матеріали не об’єднуємо з іншими справами», - зазначив у коментарі усім, хто завітав до поліції, в.о. начальника слідчого управління Руслан Литвинюк.

За його словами, наразі вирішується питання про оголошення підозри затриманому.

Вражає інше. Активістів не дуже цікавила думка поліції щодо затриманого. Фактично з одного боку вони пікетували задля того, аби людину відпустили, а питати у очільника слідчих нічого не стали.

Новини Вінниці / Справа підроблених документів на житло: у Вінниці запрошений «десант громадськості» зі столиці пікетував поліцію області, аби відпустили затриманого (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Справа підроблених документів на житло: у Вінниці запрошений «десант громадськості» зі столиці пікетував поліцію області, аби відпустили затриманого (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Справа підроблених документів на житло: у Вінниці запрошений «десант громадськості» зі столиці пікетував поліцію області, аби відпустили затриманого (ФОТО, ВІДЕО)
Олег Верлан

6 лютого, 2020