«Споживач» - розповів вінничанам, як значно зменшити рахунки за теплоносії

Новини Вінниці / «Споживач» - розповів вінничанам, як значно зменшити рахунки за теплоносії

В Головному управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області розповіли, як ефективніше використовувати енергоносії і «значно» зменшити суму платіжок за тепло. Поради дуже прості, а ось їхню ефективність можуть перевірити вінничани.

В Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області розповіли, як ефективніше використовувати енергоносії і «значно зменшити суму платіжок» за тепло. Поради дуже прості, а ось їхню ефективність можуть перевірити вінничани.

Перш за все Юрій Студітов, автор та ведучий інформаційно-аналітичної програми «Споживач» рекомендує розрахувати необхідну кількість тепла для будинку за допомогою теплотехнічного онлайн калькулятора теплових витрат будинку.

Зазначимо, що такі розразунки скоріше для "просунутих" користувачів. Ось наприклад  фахівці  компанії AkvilonPro, на сайті якої є той самий калькулятор наводять перелік даних., які потрібні для розрахунку тепловитрат будинку:

  1. Архітектурний проєкт з детальними розмірами за планами і фасадам;
  2. Розрізи і вузли по конструктивних елементах і вузлах з теплоізоляцією;
  3. Специфікації по віконним конструкціям із зазначенням типу вікон, формули склопакетів і монтажними вузлами;
  4. Генеральний план розміщення будинку на ділянці згідно сторін світу з нанесенеем навколишніх будинків і їх висоти для розрахунку затінення.

Якщо  доступу до таких даних у вас немає, і ви в теплоенергетиці "чайник", то дослідіть ваш будинок за допомогою звичайних сенсорів, та здорового глузду.  Тобто, якщо ви розумієте, що у вашому будинку старий дах, а в під‘їздах тягне зі старих вікон, стіни тонкі, то  будинок потрібно утеплювати.

Якщо коштів на це не вистачає, тоді попіклуйтесь про те, щоб радіатори у вашій квартирі були біль «ефективними». Як це зробити дивіться у відео.