Спорт та гуляння: як на Липовеччині Івана Купала святкували

Новини Вінниці / Спорт та гуляння: як на Липовеччині Івана Купала святкували

7 липня вінничани традиційно святкували Івана Купала, а народні гуляння відбувалися ледь не в кожному місті та селі. Відтак, впродовж цього дня святкування відбулися і в Липовецькій громаді, а саме в селах Зозів, Попівка та Іваньки, до організації яких долучилася громадська організація «Активна громада» на чолі з активістом Василем Авраменком.

7 липня вінничани традиційно святкували Івана Купала, а народні гуляння відбувалися ледь не в кожному місті та селі. Відтак, впродовж цього дня святкування відбулися і в Липовецькій громаді, а саме в селах Зозів, Попівка та Іваньки, до організації яких долучилася громадська організація «Активна громада» на чолі з активістом Василем Авраменком.

Як пише "Вінниця.Ок", в селі Зозів свято розпочалося зі спортивно-масових змагань. Зокрема, селяни та гості громади змагалися в підтягуванні на перекладині, армреслінгу, перетягуванні канату, а також футболі.

Окремі види змагань розподілили на вікові категорії до 30-ти років та після 30-ти років. В підтягуванні свої сили спробував і сам Василь Авраменко, який посів друге місце в категорії після 30+. Чоловік, який викладав фізкультуру в липовецькій школі та є ветераном АТО, на сьогодні очолює Липовецьку ЗОШ №1 ім. В. Липківського, спортивний клуб «Оріон» та громадську організацію «Активна громада», яка долучається до ініціатив, що просувають громади Липовеччини.  

«Я сьогодні вперше відчув себе ветераном спорту, оскільки я виступав у віковій групі 30+. Якось незвично для себе виступати в цій віковій групі, але все ж «тряхнув стариною». Вік бере своє в якійсь мірі. Але все-таки ми зуміли дати бій і більш молодим (що стосується футболу), і більш швидким хлопцям. Сьогодні ми були гостями, господарям, на жаль, ми програли, але з мінімальним розривом», ‒ розповідає Василь Авраменко.

За словами Василя Авраменка, вихованці спортклубу не встигли долучитися до двох змагань. Проте, в кількох дисциплінах спортсмени «Оріону» посіли призові місця.   Близько четвертої години дня переможців, які показали кращий результат, нагородили грамотами та відзнаками. Нагороджував учасників керівник Зозівського спортивного клубу «Факел» Юрій Смалюх.

Відтак, переможцями футбольних змагань стали:

І місце ‒ команда села Зозів;

ІІ місце ‒ вихованці Турбівського і Липовецького осередка спортклубу «Оріон»;

ІІІ місце ‒ команда Зозівського професійного аграрного ліцею.



Учасників змагань з підтягування на перекладині, в свою чергу, розподілили на дві вікові категорії: до 30-ти років та після 30-ти років. В категорії до 30-ти років переможцями стали:

І місце ‒ Андрущак Андрій, вихованець спортивного клубу «Оріон»;

ІІ місце ‒ Олексій Ворончук, який підтягнувся 20 разів; ІІІ місце ‒ Олег Швець, який підтягнувся 15 разів.

Категорія «30+»:

І місце з рекордом серед усіх вікових груп посів сам Юрій Смалюх;

ІІ місце виборов голова спортивного клубу «Оріон», очільник громадської організації «Активна громада» ‒ Василь Авраменко.

ІІІ місце посів 45-річний Руслан Драчанський.

«Хочеться від нашої громадської організації «Активна громада» подякувати Юрію Вікторовичу за прекрасне свято і за те, що ви запросили нас долучитися до тих спортивно-масових заходів і культурних, які сьогодні проходили. Дякуємо вам за гостину, гарного свята, добра і миру вашим родинам», ‒ привітав переможця Василь Авраменко та передав від громадської організації невеличкий презент.

Після завершення змагань в селі розпочалися культурно-масові гуляння, які тривали до ночі. Зокрема, гості свята могли скуштувати юшки, послухати концерт народних виконавців, а ввечері на зозівчан чекала дискотека.

За словами Василя Авраменка, для проведення святкувань Івана Купала «Активну громаду» запросили не лише до Зозова, а й ще до двох сіл: малої батьківщини активіста Попівки та до Іваньків.  

«В решті громад буде більш культурна частина. Ми там будемо нагороджувати дітей, які беруть активну участь в спортивному та культурно-масовому житті цих сіл. І ми організували музичний супровід даних свят. Це буде концерт, а потім ‒ дискотека», ‒ розповідає Василь Авраменко.

Як каже активіст, громадська організація «Активна громада» долучається до всіх можливих ініціатив будь-якого спрямування. Головне, аби громади «не спали» та виявляли активність.

«В нас є громадська організація «Активна громада», де ми можемо рухати різні проєкти по громадах. І є ті громади, які готові з нами співпрацювати, які готові розвиватися, «не спати», і не сидіти на дивані біля телевізора, а активно працювати в якомусь русі, будь-якому з напрямків: екологічному, культурному, спортивному. Ми готові підтримувати ті проєкти, які нам пропонують активні учасники і нашої громадської організації, і просто з якогось села», ‒ підкреслює чоловік.  

admin

9 липня, 2021