Спільнота «Тіні.Вінниця» започатковує цикл екскурсій підземеллями Вінниці

Новини Вінниці / Спільнота «Тіні.Вінниця» започатковує цикл екскурсій підземеллями Вінниці

На минулому тижні спільнота істориків-ентузіастів «Тіні.Вінниця» провела першу апробаційну екскурсію. Під час прогулянки підземними «цікавинками» міста учасники дізналися багато нового про минуле Вінниці. По завершенню екскурсії в теплій, радісній компанії всі разом попили кави і обмінялись думками.

На минулому тижні спільнота істориків-ентузіастів «Тіні.Вінниця»  провела першу апробаційну екскурсію. Під час прогулянки підземними «цікавинками» міста учасники дізналися багато нового про минуле Вінниці. По завершенню екскурсії в теплій, радісній компанії всі разом попили кави і обмінялись думками.

Вінничани не приховували, що емоції від побаченого просто зашкалювали. Зі слів учасників стало ясно, що дехто з них вже зіштовхувався з питанням підземних споруд у місті давнього періоду, оскільки проживав в центрі міста чи працював у будинках, де ймовірно існують ходи.

«У нас є план відповідно до розробленого маршруту і методичний матеріал, - зазначає один з очільників спільноти «Тіні.Вінниця» Владислав Сушинський. – Під час екскурсії 55% підземних локації ми дивимося «згори». В самі підземелля відвідувачам спускатись забороняємо, лише дозволяємо оглянути безпосередньо візуально, на відстані. А от локацію "Альмендо" (13 м частини підземної магістралі) можна побачити безпосередньо.

А за допомогою інтерактивного кишенькового гаджета з широким екраном пропонуємо переглянути фото або відео. Під час екскурсії ми не навантажуємо слухачів інформацією. В нас все «побудовано» так, щоб людина за весь час екскурсії могла побачити цілісний «масштаб», історичне і туристично-привабливе значення об`єктів, дізналася про час виникнення даних підземель та аспекти їх побудови і подальшого використання. Розповідаємо цікаві історії і конкретні історичні факти».

Звісно, завжди виникає питання про винагороду за екскурсію. «Тіні» вказують, що найбільше цінують слова вдячності. Також коли людина каже, що раніш такої цікавої історичної інформації не чула, а зараз після екскурсії розуміє історію Вінниці краще, в більш якіснішому «інформаційному полі».

«Звісно, якщо хтось з учасників пропонує нам допомогу, ми не відмовляємо, так як спільноті потрібне спорядження, різні прилади фіксації і не тільки для подальшого пошуку і досліджень», - запевняють екскурсоводи.

Зважаючи на цікавий досвід першої екскурсії, «тіні» вже цими вихідними планують продовжити знайомити всіх, кому цікава підземна Вінниця з її таємницями. Охочих до пізнання історії рідного міста, а саме історії про підземелля, вінничан виявилось вдосталь.

Олеся Рудницька

27 лютого, 2020