Спікер Ради позичив сину вінницького депутата майже 27 мільйонів

Новини Вінниці / Спікер Ради позичив сину вінницького депутата майже 27 мільйонів

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков за минулий рік задекларував 1,27 мільйонів гривень доходу. При цьому ще 26,7 млн гривень він позичив третій особі. Про це свідчить декларація чиновника, оприлюднена в Єдиному держреєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Як виявилося, суму спікер парламенту ймовірно позичив вінницькому бізнесмену Олегу Галушку, сину депутата Вінницької облради.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков за минулий рік задекларував 1,27 мільйонів гривень доходу. При цьому ще 26,7 млн ​​гривень він позичив третій особі. Про це свідчить декларація чиновника, оприлюднена в Єдиному держреєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Як виявилося, суму спікер парламенту ймовірно позичив вінницькому бізнесмену Олегу Галушку, сину депутата Вінницької облради.  

Як зазначає «Українська правда», схожа сума «позики третій особі», 26,5 мільйона, була вказана і в попередній декларації Разумкова, але без позначки, хто саме отримав від нього гроші. Наразі вказується, що 26,7 мільйона гривень спікер Ради зайняв людині на ім'я Олег Галушко.

Згідно з даними реєстру майнових прав, в червні 2019 року, між Разумковим і Галушком був укладений договір іпотечної позики. Заставу за цю позику внесла фірма «Глобалукройл», яка на той момент офіційно належала Галушку. Компанія передала спікеру ВР в іпотеку дві станції АЗС у Вінницькій області та земельну ділянку. На момент укладення договору все це майно було у власності «Глобалукройлу» менше місяця.

Терміном виконання боргу було зазначено 31 грудня, однак Разумков поки не декларував його повернення, а інформація про іпотеку значиться в реєстрі актуальною.

Людиною, яка взяла гроші у Разумкова, швидше за все, є бізнесмен з Вінницької області та син депутата Вінницької облради Леоніда Галушка. У реєстрі судових рішень повний тезка Олега Галушки неодноразово фігурував як позичальник, який не повертав борги вчасно, і його кредитори були змушені звертатися в суди.

Фігурувала в судовій тяганині і компанія «Глобалукройл», яка забезпечила позику Разумкова заставою. У 2017 році інша фірма Галушка взяла кредит в банку і в якості застави також внесла дві інші АЗС і земельні ділянки у Вінницькій області. Але два роки по тому, незважаючи на те, що борг банку не повернули, інформацію про іпотеку раптом прибрали з державного реєстру, а майно перереєстрували на вже згадане «Глобалукройл». Банк пішов до суду і виграв справу, відновивши іпотеку і визнавши протиправним перееестрацію майна.