Соціологи вважають, що через війну Україна втратить понад 7% населення. Демографічну кризу вирішуватимуть за рахунок «запрошення» біженців з Азії?

Новини Вінниці / Соціологи вважають, що через війну Україна втратить понад 7% населення. Демографічну кризу вирішуватимуть за рахунок «запрошення» біженців з Азії?

Історія ХХ сторіччя показує, що після війн більшість країн опинялись у стані демографічної кризи, через яку почали запрошувати до себе переселенців з інших регіонів світу. Експерти подібний сценарій пророкують і Україні. За висновками фахівців, через розв’язану Путіним повномасштабну війну, після завершення бойових дій та хвиль виїздів біженців в Україні можуть залишитися близько 30 мільйонів громадян.

Як пояснили соціологи в ексклюзивному коментарі РБК-Україна, зараз точні плани повернення багатьом біженцям важко назвати. Більшість кажуть, що це залежить від оцінки небезпеки. Особливо серед тих, хто має дітей.

«За даними нашого дослідження про еміграційні плани в 2017 році, 7% були налаштовані поїхати за кордон і там залишитися. І в 2018 році - те ж саме, тобто це була стабільна цифра. Але вони не мали можливості тоді виїхати. А зараз - ідеальні умови для тих, хто вже давно хотів. Так що Україна втратить від 7% і більше населення. Але якщо умови будуть більш-менш стабільні, люди повертатимуться досить інтенсивно», - говорить директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто.

Водночас близько 8-9% українців заявили, що вони вже не повернуться в Україну. Такі дані одержала соціологічна група «Рейтинг», опитавши наших громадян у Польщі на початку травня. Тоді серед багатьох панували «переможні» настрої, було чимало добрих новин на кшталт підписання ленд-лізу для України від США. Наразі все більше кажуть, що війна затягнеться, і за новими оцінками, в Україну не повернеться 10% біженців, наводить цифри директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

Після Другої світової війни окремі країни Європи, які стикнулись з великою втратою працездатного населення, змушені були відкрити кордони для іммігрантів. Згадаємо приклад Німеччини, до якої приїхали мільйони громадян Туреччини, Італії, колишньої Югославії.

Наразі ніхто не поспішає прогнозувати дефіцит робочої сили в Україні у післявоєнний час, адже складно прогнозувати наслідки та терміни війни. З одного боку кажуть, що вона на роки, а з іншого росіяни знищують усе на своєму шляху – руйнують цілі міста. Фактично тим, хто евакуювався звідти, повертатися немає куди. «Привидами» вже є доволі великі Маріуполь, Сєвєродонецьк. Менші за розміром міста, як Волноваха, окупантами повністю стерті. Їх уцілілим мешканцям куди повертатися?..

Однак, Україні обіцяють фінансову допомогу у відновленні. Зважаючи на відтік населення та майбутні інвестиції, країна потребуватиме робочих рук. В ЄС стурбовані надмірним потоком біженців з Азії та Африки. Не виключно, що частину нових іммігрантів перенаправлятимуть до України, де з’явиться попит на робочу силу. До того ж, Київ можуть попросити про послугу з прийомом біженців «зі Сходу» паралельно з наданням допомоги на відбудову.

Фактично такий сценарій прораховувався і раніше на фоні демографічної кризи з кінця 1990-их. Тепер такий варіант стає більш реалістичним.

Олег Верлан

22 червня, 2022