Соляна криза: на Одещині пропонують розробляти власні родовища

Новини Вінниці / Соляна криза: на Одещині пропонують розробляти власні родовища

Через бойові дії зупинка підприємства-монополіста «Артемсолі» спровокувала дефіцит солі в Україні. В Одеській області пропонують почати розробку інших родовищ. Кажуть, їх запасів вистачить на кілька тисячорічь.

Нагадаємо, голова «Української Асоціації постачальників торговельних мереж» Олексій Дорошенко раніше казав, що дефіцит солі в Україні буде ліквідовано найближчим часом за рахунок імпорту. Ціни будуть європейськими.

Проте видання «Думская» нагадує про альтернативу. Приміром, Ізмаїльське родовище, яке розташоване на півдні Одеської області, між озерами Катлабух і Китай, і вважається практично невичерпним - його запаси оцінюються в 4 млрд тонн. Цього Україні вистачить на пару тисячоліть.

Професор кафедри загальної геології Одеського національного університету імені І. І. Мечникова Володимир Кадурін впевнений, що зараз треба розробляти саме йогшо.

«Ізмаїльське родовище цілком може замінити Артемівське і Слов'янське. Якщо ситуація в районі Соледара буде тривалий час залишатися такою ж, то треба розробляти Ізмаїльське. Але видобуток буде пов'язаний з труднощами - глибина залягання кам'яної солі там більше ста метрів, доведеться рити глибокі шахти, але це відома практика», - пояснив вчений.

Далі. Дефіцит солі в окремо взятій Одесі можна покрити, відновивши видобуток на Куяльницькому лимані, припинений в 1931 році.

«Метод дуже простий. Там є лагуна, створена ще в XVII столітті, туди запускається ропа - солона вода Куяльника. Лагуна перекривається, і через деякий час сонце випарує воду. Правда, таким чином сіль можна отримувати тільки в літній період», - пояснив Кадурін.

Олег Верлан

27 травня, 2022