Смаколики, атракціони та «пісня від Миколи»: Липовець відгуляв свято хліба, меду та врожаю

Новини Вінниці / Смаколики, атракціони та «пісня від Миколи»: Липовець відгуляв свято хліба, меду та врожаю

Літо, що поступово добігає кінця, видалось для мешканців Вінницької області багатим на фестивалі та свята різного штибу. Втім, ймовірно, наймасштабніші народні гуляння цього сезону відбулись у Липовецькій громаді, де у суботу, 14 серпня, з великим розмахом відзначили Медовий Спас. Фестиваль під назвою «Свято хліба, меду та врожаю» організували активісти ГО «Активна громада Липовеччини» та місцевої організації партії «Європейська Солідарність».

Літо, що поступово добігає кінця, видалось для мешканців Вінницької області багатим на фестивалі та свята різного штибу. Втім, ймовірно, наймасштабніші народні гуляння цього сезону відбулись у Липовецькій громаді, де у суботу, 14 серпня, з великим розмахом відзначили Медовий Спас. Фестиваль під назвою «Свято хліба, меду та врожаю» організували активісти ГО «Активна громада Липовеччини» та місцевої організації партії «Європейська Солідарність».

Є чим пишатись

Весь вечір місцеві підприємці виставляли на показ свою продукцію: запашні хлібобулочні вироби, солодкий мед, соковиті фрукти та овочі. Ятки зі свіжою якісною продукцією приваблювали охочих поласувати смачненьким гостей фестивалю. Їх, до речі, зібралось тисячі – дехто навіть приїхав із сусідніх громад.

Організатори свята розповідають: захід задумали спеціально для того, аби показати усім – Липовцю є чим пишатись.   

«Разом із нашими друзями та партнерами ми започаткували цей фестиваль, який, сподіваюсь, стане традиційним. Основна мета цього фестивалю – показати, що нам є ким пишатись, чим пишатись і що показувати. Завдяки тим підприємствам, які сьогодні тут представлені, липовецький хліб став брендом», – розповідає голова «Активної громади», активіст партії «Європейська Солідарність» Василь Авраменко.

Головний організатор дійства каже: хліб, виготовлений на території Липовецької громади, їдять за обідом мешканці шести областей, а тому люди, які його збирають та печуть, заслуговують на шану та визнання. 

«Усім аграріям, усім підприємствам, дотичних до хлібної продукції, бажаю гарних врожаїв, повних комор та успіхів», – зазначив він. 

Привітав хліборобів, медоварів, аграріїв та гостей фестивалю і депутат обласної ради від «Європейської Солідарності» Андрій Гижко.

«Сьогодні свято всіх тих, хто працює на землі. Всі урочистості в нас, українців, пов’язані з хлібом: з хлібом проводжаємо до армії, хліб на рушнику даруємо молодим під час весілля. Липовецька громада – громада хліборобів, які знають, як виростити хліб, як чесно створювати робочі місця. А Василь Авраменко у вас – великий молодець: він об’єднує освітян, спортсменів, а тепер ще й об’єднав підприємців. Успіхів вам у вашій праці! Нехай ваші підприємства процвітають, адже зроблений у Липовці хліб – один із найсмачніших!», – промовив він зі сцени. 

Хліб на будь-який смак

Короваї, хліб усіх можливих видів та сортів, булочки, печиво, пироги – все це було представлено на фестивалі у величезному асортименті. Постаралися для гостей головні «піарники» бренду «хліб з Липовця» – компанії «ХліБон», «Хлєббовъ», «Пекарня у дома», «Липовецький хліб», «Хлібна мова» та інші підприємства.  


«Ми виготовляємо хліб, хлібобулочні вироби та печиво. У нас дуже великий асортимент, а придбати нашу продукцію можна у Вінницькій та Черкаській областях. Сьогодні частуємо гостей фестивалю булочками з маком та випічкою», – розповіла Людмила Козак – директорка підприємства «ХліБон», яке також є партнером та спонсором свята. 

Мед бджолам та людям

Багато представлений на святі був і мед. Пасічники розповідають: цього року зібрати солодку продукціїю вдалося лише після того, як дозрів соняшник, оскільки прохолодна погода трималась аж до середини червня.  

«Мед ми самі збираємо, у нас своє сімейне фермерське господарство у селі Щаслива. Пасіка наше хобі, а мед – продукція для душі. Так виходить, що у нас замкнене коло виробництва: бджілки допомагають нам збирати більші врожаї, оскільки запилюють наші поля, а потім виготовляють мед для себе і для нас. У нас своя земля, свій млин, своя мука, своя пекарня, свій хліб, свої бджоли, свій мед – отакий цикл. Але цього року врожай меду небагатий, бо літо було пізнім. То ж, більшість меду ми залишили бджілкам. Їм треба годуватись, у нас їх шістдесят сімей», – з посмішкою розповідає про справу свого життя фермер Михайло. 

Вареники, сало і не тільки

Долучилися до свята і місцеві ресторатори. Так, ресторан «Козацький двір» безкоштовно частував відвідувачів традиційними народними стравами.

«Наш заклад безкоштовно пригощає відвідувачів пиріжечками з маком, варениками, дерунами з м’ясом, юшкою та голубцями», – зазначила представниця ресторану Юлія.

Окрім того, гості хлібно-медово-врожайного свята могли пригоститись бутербродами із салом, м’ясом, вином та іншими смаколиками та напоями від місцевих кафе та ресторанів. 

Пісня від Миколи

Однак, звісно ж, одними частуваннями свято не обмежилось. Для малечі увесь вечір працював луна-парк із батутами, каруселями, сухим басейном, настільними іграми – словом, з усім, що необхідно дітям для розваг.

Дорослі ж розважались переглядом концерту за участі місцевих виконавців.

Хедлайнером події був Народний артист України Микола Янченко, чиї щирі пісні не залишили байдужим нікого:  

«Пісня від Миколи – то з хлібами поле З піснею Миколи – наливай вина Пісня від Миколи – то сльоза із болем То Подільська рідна сторона!», – співав артист, а разом з ним і половина слухачів.

«Свято дуже гарне. Крім того, що діти отримали масу задоволення, ще і у нас, дорослих, залишилось чимало вражень, адже ми зустрілися з однокласниками, яких не бачили по п’ять, шість, десять років… Зустріли багато друзів і дуже раді, що побували тут», – поділилася враженнями Тетяна, яка приїхала на свято до рідного міста, хоча давно вже живе в іншому.

Гуляння тривали до глибокої ночі в ніщо в той день не могло стримати від весолощів липівчан та гостей міста, які, напевно, ще ніколи так гамірно не святкували збір перших врожаїв. Фестиваль хліба, меду та врожаю залишив по собі не лише багато вражень, а й сподівання, що наступного року він відбудеться знову. Принаймні, активіст «ЄС» Василь Авраменко обнадійливо заявив, що фестиваль стане традиційним.

admin

17 серпня, 2021