Слива: чи підходить вона всім

Новини Вінниці / Слива: чи підходить вона всім

Коли приходить ягідна пора, на нашому столі серед барвистих фруктів, червонобоких яблук, золотавих груш, з’являється соковитий плід фіолетового, або світлого синього кольору

Коли приходить ягідна пора, на нашому столі серед барвистих фруктів, червонобоких яблук, золотавих груш, з’являється соковитий плід фіолетового, або світлого синього кольору. Це слива – плід, що дарує людям незабутній терпкий смак і відчуття насолоди від його споживання. Залежно від сорту ягоди бувають різні за формою. У світі налічується близько ста її сортів.

Часто на ринкових лотках можна зустріти темно-фіолетовий гібрид з продовгуватими плодами – угорка, ягоду еліпсовидної форми – венгерку. Багатий спектр кольорів - жовтий, червоний, фіолетовий, оранжевий – має китайська слива. Незалежно від кольору всі ці представники мають у своєму складі безліч корисних і поживних речовин. Особливе місце у цьому складі займають вітаміни групи В, С,Е, А, Р, такі мінерали як калій, кальцій, фосфор, хром, залізо, цинк, мідь, марганець. Унікальний хімічний склад благотворно впливає на всі системи організму:

  • Калій зміцнює серцево-судинну систему, запобігає формуванню тромбів, нормалізує артеріальний тиск.
  • Вітамін С є незамінним профілактичний засобом простудних захворювань.
  • Кальцій зміцнює кістки, а вітаміни А, Е покращують стан шкіри.
  • Залізо добре підвищує гемоглобін, активізує вироблення шлункового соку.

М’якоть сливи зменшує токсикоз і набряклість кінцівок у вагітних жінок, усуває сольові відкладення в нирках. Натуральні маски зі слив розгладжують шкіру обличчя, відновлюють її природний колір. Для чоловіків – це хороший спосіб покращення статевої функції.

Регулярне вживання фруктів позбавляє від постійних запорів.

Енергетична цінність

Калорійність свіжих слив невисока, тому продукт можна використовувати для зниження зайвої ваги.

Якщо ви скористаєтесь онлайн додатком «Таблиця Калорійності» ви побачите, що в 100 г продукту міститься енергії всього лише 42 ккал, білків – 0,8 г, вуглеводів -10г, а жирів лише – 0,3г. Зробіть таблицю калорійності своїм особистим помічником і ви зможете легко створювати власний раціон харчування.

Повертаючись до теми, зауважимо, що, незважаючи на великі плюси від споживання продукту, слива підходить не всім. Дітям до року вживати не бажано, адже вони викликають послаблюючий ефект. Дорослі теж повинні знати свою норму споживання сливи, адже на кожну людину ягода діє по-різному. Переїдання може привести до сильних розладів шлунку. Хворим, що мають підвищений вміст шлункового соку, теж не бажано вживати плоди. Також продукт заборонений для діабетиків, адже має великий вміст глюкози.

До уваги охочих поласувати чудовим фруктом!Слива з темною поверхнею шкірки має більше корисних властивостей,більш виражену антиоксидантну дію. Велика кількість у темно-фіолетовому фрукті червонувато-синіх пігментів допомагає організму знищувати вільні радикали, а світлому багатий вміст бета-каротину і вітаміну А сприяє покращенню зору.

«Чорна» слива

Говорячи про надзвичайні природні властивості свіжої сливи, не можна не згадати про сушені плоди - чорнослив, який просто незамінний в кулінарії. Для його виробництва вибирають спілу солодку угорку, або сливу сорту «Ренклод», бланшують її в киплячій воді і сушать на пару. Такий спосіб приготування сухофрукту сприяє повному зберіганню корисних речовин. Продукт має властивість пригнічувати хвороботворні бактерії і дієтичні властивості. Чорнослив прекрасно поєднується із м’ясом, дає ексклюзивний присмак випічці, використовують його у приготуванні різноманітних салатів.

На замітку споживачу! Вибирайте на полицях магазину саме чорну сливу природного відтінку. Вона не повинна блищати, або мати кавовий чи сірий відтінок. Справжній смак чорносливу солодко-кислий, без гірчинки!

admin

14 березня, 2020