«Слуги народу» підготували законопроєкт, за яким хочуть надати дозвіл «вриватись» комунальникам до квартир українців

Новини Вінниці / «Слуги народу» підготували законопроєкт, за яким хочуть надати дозвіл «вриватись» комунальникам до квартир українців

Скандальний законопроєкт №2458, підготовлений «слугами народу»,  вже встиг наробити галасу в Україні. У підготовленому до другого читання законопроєкті, змінили пункт доступу до житла за будь-якого порушення договору. Зараз таке право отримає тільки представник газового оператора.

Скандальний законопроєкт №2458, підготовлений «слугами народу», вже встиг наробити галасу в Україні. У підготовленому до другого читання законопроєкті, змінили пункт доступу до житла за будь-якого порушення договору. Зараз таке право отримає тільки представник газового оператора.

У першій редакції законопроєкту говорилося, що за порушення умов договору (зокрема й за борги) постачальник міг вдиратися до квартири. Автор законопроєкту Євген Пивоваров запевнив, що цю норму до другого читання заберуть.

Однак її не прибрали, а лише перефразували. Тепер у документі написано:

"Представник оператора газорозподільної системи чи іншого підприємства, з яким укладено договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, має право доступу до житла".

Це нібито має гарантувати безпеку. Мовляв, якщо в квартирі витік, постачальник може в неї потрапити.

Юристи ж впевнені, що таке формулювання порушує статтю 30-ту Конституції України (про недоторканність житла).

"Якби в документі йшлося про доступ до житла за умови, якщо без такого доступу представника оператора була б загроза життю, тоді б не було і претензій. Зараз же не зрозуміло, що може бути підставою для доступу до житла, чи не стане заборгованість причиною для того, щоб потрапити в квартиру і примусово вимкнути газопостачання", – говорить OBOZREVATEL юрист Олександр Плахотник.

З такими висновками юриста погоджуються і в головному науково-експертному управлінні Верховної Ради. Там зазначають:

"Запропоноване законопроєктом положення щодо встановлення законодавством порядку доступу до житла є неприйнятним з огляду на положення Основного Закону України (Конституції. – Ред)."

Крім того, згідно з документом, вимкнути газ можуть за умови, якщо в будинку є заборгованість, про яку письмово попередили й за 30 днів боржник ніяк не відреагував на претензію.