Слідами вінницького «касетного скандалу»: хто із забудовників винен у гальмуванні завершення «Європейського кварталу»

Новини Вінниці / Слідами вінницького «касетного скандалу»: хто із забудовників винен у гальмуванні завершення «Європейського кварталу»

Потужні баталії через незавершене будівництво трьох секцій «Європейського кварталу» перетнули «межу» Вінниці. Конфліктом забудовників з вкладниками, які фінансували спорудження житла, почали цікавитися столичні журналісти. Вінницька підприємиця Вікторія Галіцька всіляко намагається «відвести від себе удар» обурених майбутніх мешканців, для чого мабуть і оприлюднила аудіозапис. Що означає «касетний скандал» у місцевих реаліях, і хто в ньому ким маніпулював?..

Потужні баталії через незавершене будівництво трьох секцій «Європейського кварталу» перетнули «межу» Вінниці. Конфліктом забудовників з вкладниками, які фінансували спорудження житла, почали цікавитися столичні журналісти. Вінницька підприємиця Вікторія Галіцька всіляко намагається «відвести від себе удар» обурених майбутніх мешканців, для чого мабуть і оприлюднила аудіозапис. Що означає «касетний скандал» у місцевих реаліях, і хто в ньому ким маніпулював?..

Нагадаємо передумови. На Старому місті в районі вулиць Покришкіна та К. Широцького залишаються недобудованими три секції «Європейського кварталу». Як пише vinnytsia.today, люди сплатили кошти за житло, але лише влітку 2019 року дізналися, хто безпосередньо має відношення до передачі їхніх коштів будівельникам, які припинили роботи ще у 2018-му через те, що з ними не розрахувалися.

Згідно з чотирьохстороннім Договором, підписаним ще у 2015 році, за фінансування будівництва відповідають дві ТОВ – «Неал» і «Інтертек-С», до яких має відношення підприємиця Вікторія Галіцька. Проте вона намагається «звинуватити» інших. Чи справедливо? У Facebook вінничанка оприлюднила аудіозапис зі своєю вже колишньою співробітницею Юлією Приймак. На запису кілька осіб розмірковують над тим, куди і які кошти передавати, а також за що саме.

Попередньо складається враження, що «касетним скандалом» підприємиця намагається «відвести від себе удар», «перевівши стрілки» на інших, зокрема депутата міськради Олександра Дана, нібито гроші передавалися, і вона не причетна до того, що нині відсутня можливість добудувати об’єкт. Зазначимо, що саме за Договором «третя сторона» - фірми В. Галіцької - відповідає за фінансування будинків. 

Пікантність ситуації полягає у тому, що Ю. Приймак з кінця грудня 2019-го очолює ТОВ «Рендінвест», яке у Договорі виступає «четвертою стороною», що лише надала у суборенду земельну ділянку та відповідає за соціальну інфраструктуру. Але саме «Рендінвест» сьогодні намагається відшукати шляхи виходу з майже тупикової ситуації.

Вінницьким журналістам разом зі столичними колегами з ГО «Стоп корупції» вдалося побувати на зустрічі з новим керівником «Рендінвесту» вкладників «Європейського кварталу», яких цікавить лише те, коли вони зможуть заселитися.

Журналісти «Стоп корупції» запитали у Ю. Приймак, яке відношення має О. Дан до «Рендінвесту», адже колись він володів цією фірмою.

«Так, але ще до обрання депутатом він передав її Олександру Сугаку, який 15 років працював у нього водієм. Вас цікавить, чи немає у цьому конфлікту інтересів? Будь ласка, з’ясовуйте, але вони не є родичами. І передача прав на фірму відбувалася до підписання Договору про забудову», - зазначила Юлія Приймак.

Для нашої редакції значно цікавішою виглядає її думка щодо аудіо В. Галіцької та варіантів завершення будівництва.

- Юліє, не заперечуєте, що саме Ваш голос на запису?

- Так, така розмова дійсно була у листопаді-грудні 2019-го. На той час я працювала заступницею директора ТОВ «Династія Буд», яка належить В. Галіцькій. Мова йшла про перерозподіл коштів, які мали піти безпосередньо на будівництво «Європейського кварталу». Скажу, що запис змонтовано з 10-хвилинної розмови, вибрано те, що цікаво даній особі (Вікторії Галіцькій, - ред.).

Ми розмовляли про те, що потрібні кошти на виплату заборгованості перед будівельниками. Також треба було передбачити кошти на експертну оцінку дитячого садочку. Звіт експертів був готовим, але за нього не розрахувалися вчасно. Я відстоювала позицію: гроші мають піти не на інші потреби Галіцької, а саме на «Європейський квартал».

- Чому звільнилися з компанії, яка за вашими словами належить В. Галіцькій?

- Вона сама сказала, що я не буду працювати. Нібито в неї немає коштів, тому закриває всі свої організації, що займалися будівельними роботами. У Вінниці вона взагалі припиняє свою діяльність. Більш того, вона навіть не хотіла зі мною розрахуватися за останній період часу роботи. Я попередила про звільнення у листопаді 2019-го.

- Скільки часу пройшло між розмовою, частина якої викладена в мережі, і вашим звільненням?

- Тижня два. Розмова про те, що маю звільнятися, відбулася в середині листопада, але після того я ще закінчувала певні робочі моменти, які стосувалися забудови «Династії», «Набережного кварталу-2», тощо. Ми спілкувалися певний час. Повністю припинили контакти в середині грудня – я перестала відповідати на її телефонні дзвінки, оскільки передчувала, що можливі якісь провокації.

- Наразі ви вважаєте, що пані Галіцька вивела кошти, а коли про це дізналися?

- Лише у грудні я побачила документи щодо забудови «Європейського кварталу», раніше юристи мені їх не показували. Тоді зрозуміла, що ситуація виглядає зовсім не так, як її представляла Вікторія.

Згідно з документів, «Рендінвест» надав земельну ділянку у суборенду ЖБК, які є підконтрольними Галіцькій. Квартири у 9, 10 і 11 секціях продавалися співробітниками Галіцької. Кошти залучала вона і витрачала на власний розсуд. Можливо на інші об’єкти… Зараз з цим мають розібратися компетентні органи. Чому не завершено будівництво і куди направлялися кошти, яких мало б вистачити?.. Чому фірми «Неал» і «Інтертек-С», які мали побудувати, зробити мережі, не виконали своїх зобов’язань перед вкладниками та іншими організаціями, з якими пов’язані спільним договором.

- Юридично замовниками будівництва секцій є кілька ЖБК з назвою «Новобудова». За вашими словами за ними стоїть В. Галіцька. Чи є цьому підтверджуючі документи і чи можна їх оприлюднити?

- «Рендінвест» орендує земельну ділянку у міськради. По Договору спільної забудови «Рендінвест» передав в суборенду землю ЖБК, які замовляють роботи у підрядників. Документи, які підтверджують, що керівники ЖБК передали усі повноваження наразі я не вважаю за потрібне оприлюднювати, адже незабаром передам їх у компетентні органи. Саме вони мають дослідити, куди виділялися кошти, як розподілялися, і поставити крапку у цій справі.  

- На зборах ви сказали вкладникам, що протягом 1,5-2 років три секції можуть бути добудовані. Звідки така впевненість?   

- В мене є інформація, що у В. Галіцькій є активи і кошти, щоб добудувати цей об’єкт. А маючи кошти, технічно завершити будівництво за рік-півтора не є проблемою. На даний час потрібно зробити все, аби повернути кошти саме на «Європейський квартал» і добудувати секції. Я вірю у те, що всі докладуть зусиль, аби проблему людей не забули і не «загубили»…  

Отже, можна зробити висновок, що обидві сторони мають певні аргументи. Відверто кажучи, Вікторія Галіцька намагається перевести «заочний діалог» у площину емоцій. Вона «звинувачує», не пропонуючи доказів. Інша сторона запевняє, що на кожне слово є документ. 

Джерело: vinnytsia.today

admin

18 січня, 2020