Слідами львівського сміття: у Браїлові на Вінниччині полігон ТПВ віддали приватникам, які радо приймають «чужі» відходи

Новини Вінниці / Слідами львівського сміття: у Браїлові на Вінниччині полігон ТПВ віддали приватникам, які радо приймають «чужі» відходи

Вночі 16 вересня у полі поблизу села Новоселиця Жмеринського району на Вінниччині люди зупинили вантажівку, що везла львівське сміття. Розвантажити відходи мали на місцевому сміттєзвалищі по погодженню з комунальниками Браїлова. Відкрито кримінальне провадження за ст. 239 КК України (забруднення або псування земель). Винуватцям загрожує штраф – від 17 тисяч. Як з’ясувалося, «сміттєвий» вантаж не випадково опинився біля селища. Між місцевими комунальниками існує угода з приватною фірмою…

Вночі 16 вересня у полі поблизу села Новоселиця Жмеринського району на Вінниччині люди зупинили вантажівку, що везла львівське сміття. Розвантажити відходи мали на місцевому сміттєзвалищі по погодженню з комунальниками Браїлова. Відкрито кримінальне провадження за ст. 239 КК України (забруднення або псування земель). Винуватцям загрожує штраф – від 17 тисяч. Як з’ясувалося, «сміттєвий» вантаж не випадково опинився біля селища. Між місцевими комунальниками існує угода з приватною фірмою…   

Як пише deputaty.in.ua, з Браїлівською селищною радою для упорядкування полігону підписано угоду. Проте фірма привезла вночі та закопала без будь-яких погоджень львівське сміття.

За документами замовником вивезення була львівська фірма «Грінера Україна», яка належить екс-радинку мера Садового, громадянину США Богдану Михалусю. Саме «Грінера Україна» ще у 2016 році виграла тендер на вивезення сміття з центральної частини Львова.

Отримувачем львівського сміття згідно з товаро-транспортними накладними є фірма, яка ще донедавна мала львівську прописку - ТОВ “ТЕК Автобан”. Але виявляється, її засновник та керівник уже третій рік поспіль знаходиться у розшуку. Товаро-транспортну накладну опублікували на сторінці у соціальних мережах ФБ мешканці Браїлова.



Саме вони вночі «зловили» фуру, яка розвантажувала на Браїлівському сміттєвому полігоні десятки тонн львівських відходів. Як виявили активісти, «чуже» сміття на полігоні прикопувала фірма ТОВ «ТЕК “Автобан», яка згідно з інформацією аналітичної системи Youcontrol, на початку вересня цього року змінила не тільки керівника та засновника, але і юридичну адресу, «прописавшись» у приміщенні Браїлівської селищної ради.



На відео, яке оприлюднив на своїй сторінці у соцмережі Віталій Кабалюк, видно, що невідомий чоловік, в якого мешканці намагались дізнатись про фури зі сміттям, відсилав усіх до селищного голови: і за документами, і за коментарями.
У свою чергу селищний голова Валерій Резедент посилався на підписану угоду між ТОВ «ТЕК “Автобан» і комунальним підприємством «Браїлів-комунсервіс». Журналістам I-vin  він розповів, що через брак коштів дозволив львівській фірмі впорядкувати полігон.

«На початку вересня до нас завітали представники однієї з компаній, які запропонували співпрацю комунальному підприємству, ми погодились. Вони назвались спеціалістами у галузі вивезення, переробки, сортування і утилізації побутових відходів, а також пообіцяли облаштувати полігон за всіма стандартами. Дали зразок договору, який ми з директором комунального підприємства уважно передивилися. Нас ніби все влаштувало: ми жодних витрат не несемо,  а вони надають свій сміттєвоз та забезпечують нас новими контейнерами для сміття. Також планувалося встановлення сортувальної станції. Ми порадились з директором комунального підприємства та підписали договір і одразу поставили умову: спершу розчистити полігон», - зазначив очільник місцевої громади.


Проте у львівській фірми дуже цікава «історія». Місяць тому у ТОВ змінився власник та директор, оскільки попереднього, Романа Падуса, судили за крадіжку та грабіж.



Новий власник, згідно з даними системи Youcontrol, прописаний в Ужгороді та його вже три роки розшукує поліція, аби допровадити до місця відбування покарання. Якісь рок…

Про це йдеться в ухвалі Виноградівського районного суду Закарпатської області від 03 вересня цього року.
У листопаді 2017 року він засуджений за ч.2 ст. 296 КК України (хуліганство) до покарання у виді 3 років обмеження волі.



У  лютому 2018 року поліція подала його у розшук. І лише 18 березня 2020 року правоохоронцям вдалося встановити місце знаходження Михайла Данка. Але відвезти засудженого до місця покарання завадив карантин, вирішили дочекатись, коли хоча б відновлять транспортне сполучення. Чи варто дивуватись, що Данко чекати на поліцію не став і для відбування покарання не з’явився. Тому у вересні Виноградівський райсуд прийняв ухвалу, згідно з якою Данко Михайло Михайлович має бути затриманий та направлений до місця відбування покарання. Хоча, де його знайти, поліціянти знов, схоже, не знають.
Виникає питання, з ким тоді представники Браїлівської селищної ради підписали угоду: з колишнім керівником, якого судять за грабіж і крадіжки, чи з новим, хуліганом, який тікає від правосуддя?
Та й без того фірма «ТЕК “Автобан» має погану репутацію. 

Перевізники також оприлюднили листування з екс-власником, який написав, що фірма «ТЕК “Автобан» не веде діяльності з 2013 року, а її печатка, якою користуються шахраї, є підробкою, тому порекомендував писати заяву в поліцію. 

Журналісти сподіваються, що слідство уважно вивчить усі докази, які зібрало видання та направить справу до суду.

admin

21 вересня, 2020