«Слідами аристократів та видатних лікарів»: Офіс туризму Вінниці пропонує тур по старовинним маєткам

Новини Вінниці / «Слідами аристократів та видатних лікарів»: Офіс туризму Вінниці пропонує тур по старовинним маєткам

Палаци Потоцьких та Собанських, «Щедрик», музей видатного українського мікробіолога і ще багато цікавинок увійшли в одноденний тур Вінниччиною «Слідами аристократів та видатних лікарів». Офіс туризму Вінниці запрошує 29 липня у старовинну атмосферу та познайомитися з цікавинками сьогодення.

Захопливі мандри розпочнуться із відвідин палацу Потоцьких у Тульчині, збудованого наприкінці XVIII ст. найбагатшим польським магнатом Станіславом Щенсним Потоцьким. До ансамблю входили палац, театр, турецька лазня, оранжереї, а ще манеж і стайні, які, на жаль, не збереглися. Будівля палацу вражає своїми масштабами та багатствами інтер’єру. 

Тульчин взагалі називають туристичною Меккою Вінниччини. Туристи відвідають алеєю музичних інструментів «Меридіан «Щедрик» з інтерактивною «співочою» інсталяцією – лавкою Леонтовича, а також побачать гігантські мурали, вражаючі арт-об’єкти та яскраві фотозони.

Наступна зупинка – єдиний на Вінниччині музей-аптека, що налічує близько 600 експонатів, найстаріший з яких датується 1862 роком. Ідея створення музею-аптеки виникла тоді, коли на глибині 2 метрів під час реконструкції однієї з місцевих аптек знайшли старовинні товкачики, ступки, пляшечки, грязьові банки та уламки лікарського посуду.

Потім учасники туру побувають у Вапнярці, де встановлений памʼятник Євграфу Сідалковському – елегантному молодому чоловіку, головному герою сатиричного роману Олега Чорногуза «Аристократ із Вапнярки», і, звісно, дізнаються про його історію.

Далі на вас чекатиме батьківщина українського мікробіолога та епідеміолога Данила Заболотного. Ви відвідаєте меморіальний музей, до складу якого входить сільський будинок академіка Заболотного, сам музей та великий сад. 

Ще один пункт призначення – Тиманівський палац у неоготичному стилі, де гід Оксана Роздорожнюк повість його багату історію. А ще туристи дізнаються, як місцеві жителі гуртом намагаються врятувати пам’ятку від руйнування. І, звісно, буде нагода скуштувати знамениту тиманівську кашу, до складу якої входить аж 16 інгредієнтів і котра стала частиною нематеріальної культурної спадщини Вінниччини!

Далі - знайомство із палацом Собанських, який вважається одним із найстаріших на Вінниччині. За історичними свідченнями в Ободівці його збудували у 1800-му році у стилях романтизму та неоренесансу. 

Кінцева зупинка маршруту - сучасний завод із виробництва молочної продукції «Villa Milk» в с.Каташин, де мандрівникам розкажуть, що означає повний цикл виробництва, а також про саму продукцію, після чого під час найсмачнішої частини подорожі запропонують дегустацію.

Реєстрація на тур та деталі за посиланням: https://forms.gle/L83kd5utwmWeH91j6 

Місце зустрічі: 7:00, Київська, 8 (навпроти Центрального автовокзалу).