Скритий підтекст. Чому Лавров хоче надання гарантій безпеки і Росії по завершенню війни в Україні

Новини Вінниці / Скритий підтекст. Чому Лавров хоче надання гарантій безпеки і Росії по завершенню війни в Україні

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва виступає за те, щоб їй надали гарантії безпеки в рамках мирного договору з Україною.

«Росія за те, щоб гарантій безпеки були надані і Україні, всім європейським країнам, Росії відповідно до тих документів, які приймалися в рамках ОБСЄ і проголосили принципи про те, що ніяка країна не буде зміцнювати свою безпеку за рахунок безпеки інших», - заявив він.

Зважаючи, що за рейтингом військової міці у Росії друга армія світу, а за кількістю ЗС РФ – на п’ятому місці, тоді як Україна у цих рейтингах на початку року була відповідно на 22 та 19 місцях, заява Лаврова виглядає дивної. Але лише на перший погляд. Формально він вимагає гарантій безпеки для РФ та інших, що виглядає безглуздо на тлі російської агресії.

Проте істині наміри очільника МЗС – розрахунок на інформаційну складову та полегшення тиску. По-перше, Москві не вигідно, аби світ визнавав РФ агресором. Тому взаємні «гарантії» ніби не дають пояснень, хто на кого нападав. По-друге – внутрішньому споживачеві пропаганда казала, що росіяни воюють в Україна «за мир», аби не було війни. Звісно, звучить абсурдно, але росіяни вірять. Тому Москві важливо потім сказати росіянам, що вони досягли загальної безпеки для усіх. Тож герої… По-третє, для РФ потрібно зняття санкцій. Загальні безпекові гарантії можна не виконувати з часом, але вони стануть приводом для скасування санкцій.  

Олег Верлан

1 квітня, 2022