Скільки триватиме карантин? Кабмін показав плани на два роки

Новини Вінниці / Скільки триватиме карантин? Кабмін показав плани на два роки

Майже два роки, саме такі терміни прогнозують у Кабінет міністрів України, щодо тривалості поширення коронавірусу. На цей період може затягнутися й карантин.

Майже два роки, саме такі терміни прогнозують у Кабінета міністрів України, щодо тривалості поширення коронавірусу. На цей період може затягнутися й карантин.

У Обозреватель надали декілька сценаріїв розроблених урядом з огляду на те, що пандемія триватиме до двох років.

Згідно першого сценарію, передбачено повне скасування карантину. У такому разі, за оцінками уряду, число випадків зараження й кількість смертей різко б злетіла в кілька разів. Хоча цей варіант найбільш сприятливий для економіки країни.

Другий сценарій передбачає, що повний карантин залишили б на 12-18 місяців – доки вчені не випробують вакцину. Смертей було б значно менше, а кількість заражених хоч і зросла б, але у незначній мірі.

Однак у Кабміні впевнені, що в такому разі ліки виявилися б більш згубними, ніж сама хвороба. Мовляв, число смертей через наслідки в рази б перевищувало кількість заражених.

Третій сценарій – плавне послаблення карантину. Саме цей варіант і почали реалізовувати в Україні. Він передбачає стрибкоподібну динаміку чисельності заражених. Після кожного важливого послаблення коронавірус починає масово поширюватися, але після крива йде вниз.

Протягом усіх двох років в Україні будуть і смерті від COVID-19, і нові заражені. Тож чекати "кінця пандемії" найближчим часом не варто. А це означає, що до носіння масок, антисептиків і відмови від масових зібрань доведеться звикати надовго.

Ірина Заіковата

18 червня, 2020