Скільки порушників самоізоляції на Вінниччині? Мінцифри і МВС дають різні дані

Новини Вінниці / Скільки порушників самоізоляції на Вінниччині? Мінцифри і МВС дають різні дані

З середини березня на Вінниччину з країн, де на той час COVID-19 був доволі поширений, приїхали тисячі людей. Передбачається, що заробітчани та туристи мають дотримуватися умов самоізоляції. А скільки вінничан їх порушували?

З середини березня на Вінниччину з країн, де на той час COVID-19 був доволі поширений, приїхали тисячі людей. Передбачається, що заробітчани та туристи мають дотримуватися умов самоізоляції. А скільки вінничан їх порушували?

Цілком логічне питання виникає через те,  що перші випадки зараження коронавірусом на Вінниччині викликані саме зустрічами приїжджих з рідними та близькими. Побоювання людей, коли в одному під’їзді чи поверсі проживає людина, яка нещодавно повернулася з-за кордону, зрозуміти можна. Безпека перш за все! Тим більш, що державні інституції запевняють громадян, що відслідковують порушення самоізоляції з боку тих, хто повернувся додому.

І скільки ж за цей час виявили порушників-«самоізолянтів»? У Міністерстві цифрової трансформації зазначають, що на основі Big Data від операторів мобільного зв’язку, Київстар, Водафон-Україна та Лайфселл отримали відомості та створили мапу, якою можуть користуватись навіть РНБО та МОЗ.

«Мапа демонструє, чи дотримуються абоненти, що повернулись із країн з пандемією, починаючи з 17 березня, умов обов'язкової самоізоляції. Мета створення мапи – оптимізація дій держави щодо запобігання пандемії коронавірусу в Україні. Дані від операторів не містять персональної інформації про абонентів», - зазначають у Мінцифрі.

Якщо вірити цій мапі, то виходить, що саме у Вінниці понад 200 порушників, є вони у Хмільнику, Калинівці, Козятині, Бару, Могилеві-Подільському, Гайсині, Ладижині, тощо.

Керівник відділу комунікацій ГУНП у Вінницькій області Анна Олійник зазначила NaПарижі, що з часу введення карантину правоохоронцями виявлено 23 факти порушення карантину в регіоні. У місті Вінниці – жодного. Порушення виявлено у районах: Вінницький - 7 випадків; Бершадський - 1; Крижопільський - 3; м.Ладижин - 1; Теплицький - 3; Шаргородський - 1; Калинівський - 2; Літинський - 2; Погребищенський - 1; Ямпільський - 1; Тульчинський - 1.

Фактично, дані Мінцифри і МВС суттєво різняться. А неузгодженість викликає недовіру.