Скільки експортує та імпортує Вінниччина

Новини Вінниці / Скільки експортує та імпортує Вінниччина

Оскільки більшість агрохолдингів зареєстровані за межами Вінницької області, то їхня зовнішньоторгівельна діяльність не помітна у регіоні. Натомість місцеві підприємства показують, що експортують значно більше, ніж закуповують за кордоном. Більш того, вперше лідером за обсягами зовнішньої торговлі серед парнерів вінницьких компаній стала Індія. Ця країна стала основним споживачем жирів та олії тваринного або рослинного походження (35% всього експорту з Вінницької області та 86% всього експорту до Індії). Переважно на азійський ринок продукцію постачала компанія ViOil.

Оскільки більшість агрохолдингів зареєстровані за межами Вінницької області, то їхня зовнішньоторгівельна діяльність не помітна у регіоні. Натомість місцеві підприємства показують, що експортують значно більше, ніж закуповують за кордоном. Більш того, вперше лідером за обсягами зовнішньої торговлі серед парнерів вінницьких компаній стала Індія. Ця країна єосновним споживачем жирів та олії тваринного або рослинного походження (35% всього експорту з Вінницької області та 86% всього експорту до Індії). Переважно на азійський ринок продукцію постачала компанія ViOil.

За даними Головного управління статистики у Вінницькій області, у січні–жовтні 2017 року до найбільш потужної групи зовнішньоторговельних партнерів Вінниччини увійшли 5 ось таких країн: Індія (147 млн. дол), Польща (128 млн. дол), Китай (114 млн. дол США), Німеччина (80 млн. дол), Білорусь (63 млн. дол). Загальний товарообіг вищезгаданих держав становить 41% зовнішньоторговельного обороту області.

Щодо Індії, то обсяги експорту до цієї держави склали 147 млн. дол, а імпорту - 0,9 млн. дол. Завозили з Індії машини та обладнання (41%), недорогоцінні метали (17%), продукти рослинного походження (15%), полімерні матеріали (8%), продукцію хімічної промисловості (7%) та текстильні матеріали та вироби (6%).

Другий вагомий торговий партнер – Польща. Експортуємо туди товарів на 90 млн.дол., а імпортуємо – на 38 млн.дол. Туди відправляємо олію - на 11 млн дол., столярні вироби й будівельні деталі – на 23 млн. дол. Ввозимо в область – міндобрива, трактори, електрогенеративні установки.

Китай займає третє місце в торгівлі товарами, обсяги експорту товарів до якого складають 62 млн.дол., а імпорту – 52 млн. дол. До Китаю веземо жири та олії тваринного або рослинного походження (56 млн.дол.), продукти рослинного походження (4 млн.дол.) та готові харчові продукти (1 млн.дол.). З Китаю на Вінниччину ввезено 12 тис. т прокату плоского з вуглецевої сталі, 1,5 тис.т прутків, брусків та профілів алюмінієвих, 3953 автонавантажувачі, 22 тис.шт двигунів та генераторів електричних, 160 електрогенераторних установок, 80 верстатів для обробки металів, 74 тис.шт шин та покришок пневматичних гумових, 5152 м2 покриття пластмасового для підлоги, стін аба стелі, 8031 м3 плит деревоволокнистих.

У Німеччину експортовано товарів до на 28 млн. дол, імпортували – на 52. Майже половину склав одяг текстильний (13 млн. дол.), що відправлявся, як готова продукція з давальницької сировини. До нашої області із вищевказаної країни надходили машини, обладнання та механізми (42% загального обсягу імпорту з Німеччини), засоби наземного транспорту (28%) і різноманітна продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості (11%).

До Білорусі експортовано на 49 млн.дол, а імпортовано – на 15. Зокрема, це готові харчові продукти (45%), недорогоцінні метали та вироби з них (18%), машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання (8%), жири та олії тваринного або рослинного походження (6%). Експортували ж жири, олію, макуху. Крім того, 9 тис. т дроту з вуглецевої сталі, лісоматеріали, 23 тис.м2 виробів столярних й теслярських будівельних деталей, 54 тис.т каоліну, 525 машин сільськогосподарських. Імпортувались з Білорусі: портландцемент (47 тис.т), нафта або нафтопродукти, одержані з бітумінозних порід (6 тис.т), добрива мінеральні й хімічні (4 тис.т).

 

Сергій Маламура

21 грудня, 2017