Схоже на фейк. Заклик зі сторінки морпіхів з Маріуполя викликав дискусії щодо автентичності

Новини Вінниці / Схоже на фейк. Заклик зі сторінки морпіхів з Маріуполя викликав дискусії щодо автентичності

Вранці 11 квітня у мережі на сторінці 36 ОБрМП опубліковано пост, навколо автентичності якого тривають дискусії. Деякі перелічені експертами деталі викликають сумніви щодо авторства звернення. Зокрема вказана геолокація та територія, де нібито перебувають морські піхотинці.

Почнемо з того, що на сторінці 36 окрема бригада морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського у Facebook розміщено текст, який написано двома мовами – російською та українською. Суть у тому, що супротивник відтіснив підрозділ на «Азовмаш». Військове керівництво нібито обіцяло допомогу, але…

Також додано геолокацію – пл. Перемоги.

Відомий блогер Alex Noyt у коментарі вказав на свій сумнів щодо автентичності посту.

Його позицію почали критикувати. Зокрема видання «Новинарня».

«Зв’язок із пресофіцером бригади втрачений, але військовослужбовець, який веде ФБ-сторінку бригади, підтвердив, що її не зламано.

Автором тексту є один із вищих офіцерів 36-ї бригади. Це не офіційна позиція військової частини, а “лист морського піхотинця”, через якого здійснювався зв’язок із підрозділом і який описує реальний стан справ в обороні Маріуполя морськими піхотинцями.

Офіцер попросив оприлюднити це звернення 11 квітня без вказання його особи після того, як він не зможе виходити на зв’язок. Наразі зв’язок з офіцером втрачено», - пише «Новинарня», подавши текст без змін, лише переклавши його з російської. 

Утім, Максим Ялі на «Обозревателі» зазначив, що на те, що звернення морпіхів є «вкидом» вказує те, що мова йде про завод «Азовмаш», розташований на півночі міста. Цю частину Маріуполя росіяни давно окупували. Там давно не ведуться бої. Навіть росіяни запевняють, що сили українських військових зосереджені на «Азовсталі», селищі моряків та порту.  

Ще додамо, у зверненні морпіхів наведено геолокацію – площа Перемоги. Вона розташована далеко від «Азовмашу» - у східній частині міста, яку окупанти захопили першою.

Також варто пригадати фейк російської пропаганди про нібито захоплених у полон українських морпіхів. Більше 200. Тільки на розповсюдженому окупантами відео полонені нібито від перукаря та з ресторану. Навіть сліду від 40-деної блокади не залишилось. Тому припущення, що звернення фейк виглядає цілком логічним.   

Олег Верлан

11 квітня, 2022