Скасовано вільний продаж антибіотиків: тепер лише за рецептом

Новини Вінниці / Скасовано вільний продаж антибіотиків: тепер лише за рецептом

Задля запобігання неконтрольованому прийому антибіотиків влада давно анонсувала запобіжний крок – табу на вільний продаж. З 1 серпня заборона запрацювала в усіх аптеках.

Нагадаємо, ввести електронний рецепт на антибіотики МОЗ планувало з 1 квітня, але через воєнні дії рішення перенесли. З 1 серпня до кінця року триватиме перехідний період запровадження е-рецепту на антибіотики.

Як тепер отримати антибіотики? Потрібно звернутись до свого сімейного лікаря або до будь-якого іншого у лікарні, отримати електронний рецепт на діючу речовину та забрати ліки в аптеці.

Пацієнт обов’язково має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Якщо пацієнт не зареєстрований, то зробити це теж можна у лікаря.

«Винятки становлять медичні заклади, які знаходяться на лінії фронту, у зоні бойових дій та на тимчасово окупованих територіях. В таких лікарнях лікар випише на антибіотики паперовий рецепт», - пояснював свого часу ідеолог новації голова парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

Він зазначив, що е-рецепт на антибіотики – це перший етап впровадження електронного рецепту на всі рецептурні препарати в Україні.

Купити антибіотик за рецептом можна буде протягом 30 днів з моменту його виписки.

Олеся Рудницька

1 серпня, 2022