Скандал з домоганнями у ЗСУ: офіцера підвищили та перевели до Генштабу

Новини Вінниці / Скандал з домоганнями у ЗСУ: офіцера підвищили та перевели до Генштабу

Валерія Сікал з Вінниччини вимушена була звільнитися зі ЗСУ після розголосу ситуації у в/ч А1358. Скандал з домаганнями тодішнього командира частини Віктора Іваніва майже добіг кінцю. Як зазначає вінничанин, голова ГО «Ревізія влади» В. Павловський, який допомагав молодій жінці, полковника Іваніва з 18 травня перевели служити до Генштабу, хоча кримінальне провадження щодо нього не закрито. Людина пішла на підвищення. А вінничанка вимушена була звільнитися зі Збройних сил.

Валерія Сікал з Вінниччини вимушена була звільнитися зі ЗСУ після розголосу ситуації у в/ч А1358. Скандал з домаганнями тодішнього командира частини Віктора Іваніва майже добіг кінця. Як зазначає вінничанин, голова ГО «Ревізія влади» В. Павловський, який допомагав молодій жінці, полковника Іваніва з 18 травня перевели служити до Генштабу, хоча кримінальне провадження щодо нього не закрито. Людина пішла на підвищення. А вінничанка вимушена була звільнитися зі Збройних сил.

Про скандал із домаганнями у військовій частині на Хмельниччині стало відомо у січні 2019-го. Майже всі загальнодержавні та регіональні ЗМІ писали про лейтенанта В. Сікал. 24-річна дівчина з грудня 2017 року змушена була терпіти приниження та сексуальні домагання від командира, який у жорсткій формі вимагав від неї вступити з ним в інтимну близькість.

Зі свідчень Валерії зрозуміло, що полковник Іванів вивозив її в будинок у лісі, де схиляв військовослужбовця до сексуальних відносин. Крім того, офіцер пропонував начальнику поліції міста Славути та перевіряючому частини вступити в статевий зв'язок з дівчиною, проте поліцейський відмовився сам. Незважаючи на відмову Валерії, полковник Іванів, за її словами, продовжував чинити фізичний та психологічний тиск на дівчину й в помсту не відпустив її на власне весілля.

Валерія разом зі своїм чоловіком, колишнім бійцем добробатів Олексієм Вдовиченком подали заяву в поліцію Вінниці, тоді як в Хмельницькій ВСП їм чітко натякнули, що полковник, який раніше вже був звинувачений в подібних діях, має добрі зв'язки, тому, швидше за все, вийде сухим з води.

Вінницькі правоохоронці, в свою чергу, за фактом показань потерпілої порушили кримінальну справу. Паралельно військову частину почали перевіряти. Тоді розкрилися факти численних порушень та були знайдені постраждалі, проте більшість з них бояться давати свідчення.

Втім серія скандалів не стали на заваді для підвищення. За інформацією голови ГО «Ревізія влади» Віталія Павловського, який з самого початку допомагав Валерії Сікал, з 18 травня полковник Іванів служить в Генеральному штабі Збройних сил.

«До сих пір триває кримінальне провадження за заявою Валерії Сікал щодо сексуальних домагань. Нею займаються правоохоронні органи Хмельницької області, дівчина неодноразово давала свідчення. Більш того, у військовій частині відбулася фінансово-аудиторська перевірка, в результаті якої були виявлені масові порушення щодо розтрати коштів. Чи буде взагалі хтось за це відповідати?», - задається риторичним питанням Валерій Павловський.

Саме риторичним, адже після чергового «скандалу», коли стало відомо про підвищення, жодних «дій» не відбулося. Варто також відзначити, що полковник Іванів, окрім сексуального скандалу, виявився залучений в низці корупційних схем.

Приміром INSHAua.com розповідала про «чорні схеми». Зокрема, розслідуванням вдалося встановити корупційні зв'язки наступних організацій з командиром 47-го арсеналу зберігання боєприпасів: ТОВ «Евроштакет», ТОВ «Інтребуд», ТОВ «КСУ-Логістик» та ТОВ «Перун». Завищені ціни, підставні фірми, сірі схеми поставок і усунення недоліків (яких не повинно було бути в принципі) - це лише мала частина того, що вилізло назовні. Можливо, для приховування слідів інших, ще не озвучених угод, і планувався підпал арсеналу. Тільки от невдача - докази не згоріли. Правда, після підвищення полковника Іваніва сумнівно, що в ЗСУ будуть «глибоко копати» по виявленим порушенням.

Вінничанин В. Павловський також зазначив, що всі були готові до такого повороту, адже чули, що у скандального офіцера є «покровителі» в керівній гілці Міноборони. Однак, якщо ситуація не зміниться з новим міністром оборони, Валерій Павловський збирається писати звернення до президента. Він все ще сподівається, що прес-секретар Зеленського Юлія Мендель, яка готувала статтю про Валерію в американське видання "The New York Times", розповість президентові правду.

До речі, сама Валерія Сікал покинула військову службу за станом здоров'я. Дівчина пошкодила спину, коли вірогідно через помсту командир змушував її тягати 35-кілограмові снаряди.