Скандал у 14-ій школи Вінниці: після погроз дитині з інвалідністю асистентка вчителя терміново пішла у відпуску

Новини Вінниці / Скандал у 14-ій школи Вінниці: після погроз дитині з інвалідністю асистентка вчителя терміново пішла у відпуску

Неабиякий розголос та різні думки у Вінниці спровокувала скандальна ситуація у загальноосвітній школі №14. У Facebook розмістили відео, на якому у шкільній аудиторії асистент вчителя погрожує дитині з інвалідністю «відрізати пі…ку». Через певні моральні чинники соцмережа видалила пост. Наразі сюжет не доступний, проте скандал вийшов далеко за межі учбового закладу, хоча саму ситуацію учні, батьки та вінничани, які не мають відношення до цієї школи сприймають по-різному. Якщо відкинути емоції та об’єктивно оцінити ситуацію, то виникають питання, чи готові ми до злиття «інклюзіції» зі звичайною школою?..

Неабиякий розголос та різні думки у Вінниці спровокувала скандальна ситуація у загальноосвітній школі №14. У Facebook розмістили відео, на якому у шкільній аудиторії асистент вчителя погрожує дитині з інвалідністю «відрізати пі…ку». Через певні моральні чинники соцмережа видалила пост. Наразі сюжет не доступний, проте скандал вийшов далеко за межі учбового закладу, хоча саму ситуацію учні, батьки та вінничани, які не мають відношення до цієї школи, сприймають по-різному. Якщо відкинути емоції та об’єктивно оцінити ситуацію, то виникають питання, чи готові ми до злиття «інклюзіції» зі звичайною школою?..

У 14-ій школі навчається 12-річний Максим, він - єдиний у закладі учень із синдромом Дауна. Зважаючи на діагноз дитини, протягом трьох років йому допомагає асистентка вчителя. Претензії у батьків школяра до неї виникли раніше. Вони скаржилися на те, що вважають ненормальним ставлення до сина, через що зокрема у класі встановили камеру відеоспостереження.

Саме кадри з камери і стали шокуючими, адже асистентка вчителя погрожувала підлітку «відрізати геніталії»… Батьки Максима вимагають негайного покарання педагогині та запевняють, що не вперше стикаються зі зневажливим ставленням до дитини.  

На умовах анонімності батьки інших дітей з цього класу розповіли NaПарижі власну версію того, що передувало скандальному відео. Звісно їх позицію можна назвати упередженою, але вона протилежна…

Як пояснив батько однієї з однокласниць, особливо дівчатка часто жаліються на Максима, який за їхніми словами, полюбляє хизуватися своїм «господарством». Каже, що дітей це обурює. Він зазначає, що компроміс шукали, але не знайшли. Чоловік не захищає асистентку, а зізнається, що більше переймається станом доньки та її подружок, адже не вважає атмосферу у класі прийнятною та такою, що не травмує психіку школярів. 

Тепер інша сторона та інша позиція. Про травмування психіки Максима висловлюваннями асистентки каже і мати хлопця. Тож ситуація виглядає неоднозначною.

«Мати хлопчика до нас зверталася ще весною. До школи ми направили інспекторку, яка відповідає за інклюзив. Після перевірки було надано висновок – на той час до асистентки особливих претензій не було. Але 28 травня сталося те, про що нині все знають. Миттєво відреагувати складно через особливості вітчизняного законодавства», - ексклюзивно пояснила ситуацію NaПарижі директорка департаменту освіти Вінницької міськради Оксана Яценко.

За її словами, спочатку директору школи потрібно отримати пояснення від асистентки вчителя. Таким є порядок. Проте жінка одразу після інциденту пішла на лікарняний, який тривав до 16 червня. А далі педагогиня оформила відпустку на 56 днів.

«Запевняю, ситуація не залишиться без уваги, а співробітниця без покарання за непедагогічну поведінку. Якого саме покарання? Можливо або дисциплінарне стягнення, або звільнення. Є 30 діб на відповідну реакцію адміністрації школи після надання пояснень. Тільки так, ніхто порушувати Трудовий кодекс не збирається», - зазначила посадовиця.

Наразі педагогиня, яка опинилася у центрі скандалу, не йде на контакт з журналістами. Шкода. Ймовірно, у серпні чи вересні асистентка вчителя викладе власну історії подій, що спричинили скандал, тоді в школі «винесуть вердикт».

P.S. Оскільки YouTube видалив відео з каналу NaПарижі, то пропонуємо суть конфлікту подивитися на офіційній сторінці депутатки Ірини Борзової.

https://www.youtube.com/watch?v=byTMmoQIrH4&ab_channel=Na%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6%D1%96%D0%92%D1%96%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8F%D0%92%D1%96%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8F
Олег Верлан

3 липня, 2021