«Сімнадцятим сторіччям не «пахне». Це архітектура, а не археологія» - вінницька археологиня висловилась щодо відкопаного тунелю у центрі Вінниці (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / «Сімнадцятим сторіччям не «пахне». Це архітектура, а не археологія» - вінницька археологиня висловилась щодо відкопаного тунелю у центрі Вінниці (ФОТО, ВІДЕО)

Протягом тижня триватимуть розкопки групи вінницьких археологів поблизу котловану на ділянці по вулиці Мури, 5-7. Наразі фахівці скептично ставляться до вірогідності надання знайденому там 4-метровому мурованому тунелю охоронного статусу. Судячи по віку цегли, він не настільки давній, аби долучати «знахідку» до об’єктів 17 сторіччя.

Протягом тижня триватимуть розкопки групи вінницьких археологів поблизу котловану на ділянці по вулиці Мури, 5-7. Наразі фахівці скептично ставляться до вірогідності надання знайденому там 4-метровому мурованому тунелю охоронного статусу. Судячи по віку цегли, він не настільки давній, аби долучати «знахідку» до об’єктів 17 сторіччя.

Нагадаємо, поруч з котлованом у центрі Вінниці на глибині кількох метрів відкопали підземний тунель висотою у 2,5 метри.

Досліди тривають. Археологи вивчають також інші куточки – «стінки» котловану та сусідні території – вже знайшли там рештки давнього горну, який використовувався кілька сторіч тому.

А щодо тунелю, то його збереження під великим питанням. Адже у разі якщо не будуть знайдені факти, які б у часі пов’язували його з комплексом «Мури», що має охоронний статус, тунель «офіційно» дозволять зруйнувати.

«Судячи по кладці, використовувалася така ж цегла, яку ми бачимо у фундаменті сусіднього будинку. Тому наразі можна казати, що споруджувалося підземелля у 19 сторіччі. Жодних натяків на 17 сторіччя не бачимо. Ним навіть на «пахне». Тому можна казати, що це архітектура, а не археологія», - зазначає наукова співробітниця Вінницького обласного краєзнавчого музею та фахівчиня по старовинній цеглі Ольга Грабовська.

Інакше кажучи, у висновку фахівці вкажуть, що археологічної цінності тунель немає, тому власник ділянки може вчиняти подальші дії на свій розсуд. Хоча археологиня не спілкувалася особисто з власником, а лише з його представником, але каже, будівельники завершили роботи з котлованом, тому цілком ймовірно, що не чіпатимуть підземний хід, не руйнуватимуть склепіння. Звісно, це лише припущення.

Будь-які об’єкти 19 сторіччя не мають археологічної цінності, а культурна чи історична не доведена. У Вінниці на офіційному рівні відповідні служби не визнають цінність підземель.

Втім, за словами О.Грабовської, є інші ділянки, які потребують більш детальних дослідів, адже зберігають таємниці, ймовірно 17 сторіччя.

Далі буде.   

Новини Вінниці / «Сімнадцятим сторіччям не «пахне». Це архітектура, а не археологія» - вінницька археологиня висловилась щодо відкопаного тунелю у центрі Вінниці (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Сімнадцятим сторіччям не «пахне». Це архітектура, а не археологія» - вінницька археологиня висловилась щодо відкопаного тунелю у центрі Вінниці (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Сімнадцятим сторіччям не «пахне». Це архітектура, а не археологія» - вінницька археологиня висловилась щодо відкопаного тунелю у центрі Вінниці (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / «Сімнадцятим сторіччям не «пахне». Це архітектура, а не археологія» - вінницька археологиня висловилась щодо відкопаного тунелю у центрі Вінниці (ФОТО, ВІДЕО)