Сільським громадам Вінниччини надали "скриньки здоров‘я" від міжнародного фонду

Новини Вінниці / Сільським громадам Вінниччини надали "скриньки здоров‘я" від міжнародного фонду

Більше десятка об‘єднаних територіальних громад Вінниччини отримали «скриньки здоров‘я» від Міжнародного благодійного фонду «Карітас Україна»  за  підтримки  Програми «U-LEAD  з  Європою». Кожний  такий набір містить: захисні маски, рукавички, окуляри,  дезинфікуючі засоби, захисні костюми, респіратори FFP3  та інфрачервоний безконтактний термометр

Більше десятка об‘єднаних територіальних громад Вінниччини отримали «скриньки здоров‘я». Кожна «скринька» містить захисні маски, рукавички, окуляри, дезинфікуючі засоби, захисні костюми, респіратори FFP3 та інфрачервоний безконтактний термометр.

Зазначимо, що допомога надіійшла від Міжнародного благодійного фонду «Карітас Україна» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Серед громад, які першими її отримали, згадують Вороновицьку, Войнашівську, Жданівську, Кунківську, Мельниківську, Росошанську, Северинівську, Соболівську, Хижинецьку, Староприлуцьку, Студенянську, Шляхівську, Шпиківську сільські ради та ОТГ.

Організатори допомоги зазначають, що COVID-19 став справжнім викликом для закладів охорони здоров‘я у всьому світі. Тож такі набори, безумовно, будуть у нагоді в сільських амбулаторіях та ФАПах. Це підтверджують ті, хто отримав благодійну допомогу.

«Допомога, яку ми отримали - вчасна, адже засобів захисту бракує. У нас працює дві амбулаторії, а незабаром розпочне роботу ДНЗ. Зважаючи на податкові канікули і низьку активність підприємств під час карантину, надходження до бюджету гомади зменшились, фінансуємо зарплати бюджетних установ та утримання технічного персоналу, а на розвиток ОТГ коштів обмаль», - запевнив Віктор Любченко, голова Староприлуцької ОТГ.

А ось в Студеній планують передати допомогу і на інші села.

«В умовах епідемії, засоби захисту надзвичайно потрібні, і постійно також, адже є і сезонні захворювання. У Центрі первинної медико-санітарної допомоги Студенянської ОТГ працює 8 осіб медичного та технічного персоналу, крім того, ми виїжджаємо до сіл громади, де є ФАП і персонал якого також потребує захисту. Дякуємо», - зазначає в.о. головного лікаря ПМСД Студенянської ОТГ Михайло Харчевник.

Якщо в Старих Прилуках про заборгованість по зарплатні не говорять, то ось у Шляхівській сільській ОТГ повідомляють, що борги є, і благодійна допомога дасть можливість зекономити на витратах.

«Ми отримали засоби, які потрібні, адже скільки б ми не купували захисні медичні маски, рукавички, дезинфектори – це одноразові витратні матеріали, які потрібні у великій кількості. За даними моніторингу потреб наших медичних закладів, а це амбулаторія загальної практики сімейної медицини та три ФАПи, найбільше сьогодні медики потребують саме цих засобів, які ми отримали. Місцевий бюджет має втрати, але, навіть без застосування механізму оформлення «простою», який би давав можливість зекономити кошти, ми не маємо заборгованості по зарплатах працівникам бюджетних установ. Крім того, незабором відкриваємо ДНЗ, працівників якого також потрібно захистити. Тож Шляхівська ОТГ щиро вдячна за своєчасну підтримку», - зазначає очільниція громади Ніна Кравець.

Марина Карабай

15 червня, 2020