Штетлу більше немає: ексвінничанин із сумом згадав Шаргород

Новини Вінниці / Штетлу більше немає: ексвінничанин із сумом згадав Шаргород

Олександр Калішер, митець та мандрівник, розповів та показав, як виглядав Шаргород, Вінницької області, в 70-х роках минулого сторіччі. Малюнки цікаві тим, що вони були створені ще в Україні, а закінчив митець їх вже в Ізраїлі, де нині мешкає.

Олександр Калішер, митець та мандрівник, розповів та показав, як виглядав Шаргород Вінницької області в 70-х роках минулого сторіччі. Малюнки цікаві тим, що вони були створені ще в Україні, а закінчив митець їх вже в Ізраїлі, де нині мешкає.

«Я народився і до 10 років прожив в Шаргороді - єврейському містечку. Євреї поїхали і штетлу більше немає. А тоді, в дитинстві, він здавався мені величезним містом. Шлях від мого будинку, який знаходився напроти районного будинку культури, до колишнього палацу Замойських, руїн кріпосної стіни і старої синагоги в мавританському стилі, де ми грали в трьох мушкетерів, борючись на пластмасових шпагах за право зводити в кіно нашу Констанцію, перетворювався в справжню подорож.

Дерева були великими, газована вода у дядька Сьоми солодкою, зелені яблука смачними, а місцевий божевільний Лейзер - найстрашнішою людиною в світі.

Нещодавно, розбираючи архів, знайшов кілька незакінчених малюнків Шаргорода. Ось закінчив», - йдеться в дописі пана Олександра.

В коментарях митцю кидають фото з «видами його малюнків», які красномовно говорять про те, що в Шарогороді час тече неспішно, і мало що змінюється.

Марина Карабай

26 травня, 2020