Школу стрільби переведуть на базу «Спартака»: які нові можливості відкриваються перед спортсменами

Новини Вінниці / Школу стрільби переведуть на базу «Спартака»: які нові можливості відкриваються перед спортсменами

Сьогодні, 14 лютого, на засіданні постійної комісії Вінницької облради з питань освіти, релігії, культури, молоді та спорту було ухвалене рішення про реорганізацію двох місцевих ДЮСШ. Вивчивши усі аргументи «за» і «проти», депутати погодилися, що найбільш оптимальним для розвитку школи стрільби є шлях об’єднання з ДЮСШ ім.Рябчинської - зі створенням єдиної потужної спортивної бази.

Раніше NaПарижі писав про те, що злиття двох ДЮСШ – школи з веслування ім.Рябчинської та школи зі стрільби – спричинило у Вінниці політичний скандал.

Представники школи зі стрільби та різних політпартій раніше висловлювалися проти такого кроку через острах втрати самостійного розвитку окремого напрямку спорту. Хоча із самого початку передбачалося, що скорочення штату торкатиметься лише адмінперсоналу, а не тренерських посад. Більш того, кошти, що вивільняться, спрямують саме на начальний процес, а вінницькі стрілки отримують нову власну базу замість тренувань по орендованих приміщеннях. Проте саме у школі зі стрільби відчувається найбільший спротив. 

Депутат від «Батьківщини» і директор Вінницької школи вищої спортивної майстерності Андрій Корнійчук на засіданні комісії вчергове пояснив колегам та присутнім представникам спортзакладу, що у Вінниці є чудовий приклад, коли було приєднано комплексну дитячо-юнацьку школу до СК «Здоров’я». Як результат – працює школа з прекрасним спорткомплексом.

«Як все розпочиналося? У свій час було об’єднано шість спортивних шкіл – до того часу усі ці школи фінансувалися з фонду соціального страхування. Коли ці школи передали на обласний бюджет, а це було 54 тренера і 1813 учнів, реорганізація стала нагальною, адже виникало велике навантаження на бюджет. Була проведена оптимізація, і ми отримали прекрасний результат», - нагадав А.Корнійчук.

Пропозиція депутата викликала дискусію як серед колег, так і представників школи зі стрільби, які однозначно хочуть залишатися самостійними. Андрій Корнійчук ще раз наголосив, що «мова про ліквідацію не йде».

«Не треба маніпулювати. Усі тренери як працювали, так і будуть працювати. Діти, як тренувалися, так і будуть тренуватися. Сьогодні йде мова про забезпечення спортивних шкіл саме сучасними спортивними базами. Є програма «магнітів», є програма розвитку шкіл, є програма розвитку спортивних шкіл і комплексів», - підкреслив обранець.

Більш того, за його словами, у цій комплексній школі передбачається паралельно розвивати і веслування, і стрільбу. Крім цього, на базі школи планується, що будуть готувати волейболістів, гімнастів і боксерів.

«Є комплексні школи, де об’єднані різні види спорту. Наприклад, волейбол, фехтування. Ми сьогодні говоримо про розвиток спорту і нормальну роботу тренерів. Яка проблема, щоб у школі було два види спорту? Чи такого бути не може? У Київській міській дитячій спеціалізованій школі олімпійського резерву №16 займаються легкою атлетикою, фехтуванням і футболом», - зазначив депутат.

Інший член комісія Вадим Костюк, депутат від «ОПЗЖ», намагався з’ясувати причину небажання «об’єднуватися» у представників школи.

«Назвіть чітко причину. Якщо ви каже, що причиною є тільки те, що не можна поєднувати веслування та стрільбу, – то це аргумент такий собі. Я так і не отримав жодної відповіді. Конкретно: що втрачає школа? Вам депутат запропонував чітку позицію. Економія – близько мільйона. Друга ситуація: ви базуєтеся на третьому поверсі будівлі обласної ради. Вам пропонують, що буде збудований новий сучасний корпус на території школи Рябчинської, будуть великі нові приміщення, будете там базуватися… Що не так?», - дискутував В.Костюк, намагаючись зрозуміти причини несприйняття ідеї.

Депутати зазначили, що у разі погодження реорганізації шляхом приєднання можна ставити питання про внесення коректив у майбутній спорткомплекс. Нагадаємо, раніше NaПарижі писав про те, що вінницький архітектор представив ескіз бази «Спартак».

Підбивши підсумки, заступник голови облради Ігор Івасюк запропонував доручити в.о. директора школи ім.Рябчинської при розробці проєктно-кошторисної документації нової бази, яка до речі, підпадає під програму «Великого будівництва», врахувати потреби вінницьких стрілків – мають бути спроєктовані приміщення для потреб спортсменів, які займаються стрільбою. Крім цього, членам постійної комісії рекомендовано зустрітися з трудовим колективом, батьками юних спортсменів для роз’яснювальної роботи – що школу не закривають, а реорганізовують.

Бажання взятися за роз’яснювальну роботу висловити представники різних політичних сил. Зокрема Ірек Гатауллін від «За майбутнє», Тетяна Каменщук від «Слуги народу», Сергій Кривешко від «УСГ», Вадим Костюк від «ОПЗЖ» і Василь Пиндус від «УСГ». Таким чином, можна вважати, що політична складова конфлікту вичерпана. Економічна – зрозуміла. Над психологічною мають попрацювати депутати. 

І ще. За власною інформацією редакції, окремі нардепи від Вінниччини планують залучити до об’єднаної школи з держбюджету субвенції на соціально-економічний розвиток. 

Олег Верлан

14 лютого, 2022