Щороку на Вінниччині близько 13 тисяч лічильників газу потребують заміни

Новини Вінниці / Щороку на Вінниччині близько 13 тисяч лічильників газу потребують заміни

Впродовж 2020 року АТ «Вінницягаз» здійснив повірку понад 27 тис. газових лічильників. За результатами державної повірки вибракувано 15,7 тис. приладів. Минулорічний тариф на розподіл газу дозволив замінити лише 58 % лічильників, що вийшли з ладу.

Впродовж 2020 року АТ «Вінницягаз» здійснив повірку понад 27 тис. газових лічильників. За результатами державної повірки вибракувано 15,7 тис. приладів. Минулорічний тариф на розподіл газу дозволив замінити лише 58 % лічильників, що вийшли з ладу.

АТ «Вінницягаз» обслуговує 458 тисяч побутових споживачів газу. Щороку близько 25 тис. вузлів обліку газу підлягають плановій повірці. Її проводить спеціально уповноважений державний орган – ДП «Вінницястандартметрологія».

Оператор ГРМ забезпечує демонтаж лічильників на повірку та їх встановлення після проходження процедури, за необхідності проводить ремонт приладів власними силами або направляє для проходження ремонту заводу виробнику.

Якщо прилад все ж буде визнаний таким, що не підлягає ремонту та подальшій експлуатації, АТ «Вінницягаз» здійснює його заміну.

Щороку кількість вузлів обліку газу, які Оператор ГРМ може замінити, визначається Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

«Згідно плану розвитку АТ «Вінницягаз» на 2020 рік було виділено майже 13 млн грн. інвестицій для заміни 7930 непридатних лічильників газу. Однак, це лише трохи більше половини від потреби» - говорить директор технічний АТ «Вінницягаз» Ігор Дорошенко.

За результатами повірки у 2020 році майже 16 тисяч лічильників, вибракувані. З них 2134 лічильники відремонтовані власними силами АТ «Вінницягаз». Ще 799 ремонт проведений заводами-виробниками на суму 492 тис. грн. Майже 13 тис. приладів не підлягають ремонту та потребують заміни.

Повірка, ремонт та заміна газових лічильників здійснюються за рахунок тарифу на розподіл природного газу. Коштів, закладених у тарифі, недостатньо для забезпечення безкоштовної заміни та ремонту всіх приладів обліку, які не пройшли повірку.

Сподіваємося, в поточному році ситуація із заміною побутових лічильників газу на Вінниччині зміниться на краще. У плані розвитку АТ «Вінницягаз» на 2021 рік державним регулятором передбачена заміна 12839 лічильників на загальну суму понад 24,1 мнл грн. Такий обсяг значно ближчий до потреби.

Фото: встановлення лічильників газу АТ "Вінницягаз"

admin

12 лютого, 2021