Що втратить місто Бар на Вінниччині, відмовившись від проекту «Яблуневий шлях»: думка експерта

Новини Вінниці / Що втратить місто Бар на Вінниччині, відмовившись від проекту «Яблуневий шлях»: думка експерта

Депутати Барської міської ради на Вінниччині уже не зможуть «передумати» та повернутись до активної участі у проекті «Яблуневий шлях», що реалізується за підтримки європейських партнерів. Таку думку висловив радник з регіонального розвитку Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування Юрій Войціцький.

Депутати Барської міської ради на Вінниччині уже не зможуть «передумати» та повернутись до активної участі у проекті «Яблуневий шлях», що реалізується за підтримки європейських партнерів. Таку думку висловив радник з регіонального розвитку Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування Юрій Войціцький.

«Я думаю, що механізму повернення немає. Рішення уже було прийняте. До цих пір депутати не підтримують ідею цього проекту. Якщо навіть провести і 20 сесій, то вони або не будуть приходити, або будуть голосувати проти. Думаю, із величезною долею ймовірності про цей проект в Бару можна забути. Можливо, вдасться провести перемовини з європейськими партнерами, щоб ту суму, яка була не використана, використати у тих двох селах, які теж беруть участь у проекті – Северинівці та Олександрівці», - зазначив Ю.Войціцький.

За його словами, оскільки саме ці три громади значаться переможцями проекту, то залучити до його реалізації якусь іншу громаду замість Бару також неможливо.

Загальна сума проекту, каже Юрій Войціцький, - близько 700 тисяч євро зі співфінансуванням. Із них 560 тисяч євро мали бути кошти європейських партнерів:

«Співфінансування пропорційно теж було передбачене, але воно означало не завжди кошти: громада могла надати приміщення, техніку, послуги на певну суму – це теж рахувалося б як співфінансування».

Тим не менш, за словами Юрія Войціцького, Бар формально залишається у проекті.

«Хоча головні ідеї, які мали б бути там реалізовані, тобто кластерний офіс і, за сумісництвом, відкритий простір для збирання молоді, для громадських організацій, для проведення гарних заходів, уже не буде реалізований. Як і не буде втілений проект зі створення розсадника ексклюзивних сортів яблук в Антонівці, яка теж належить до Барської громади. Натомість, якщо усі процедури формально будуть дотримані, то у Бару залишиться невелика сума грошей на проведення фестивалю «Apple Бар».

Крім того, місто залишається у фокусі уваги і експертів, і самої команди «Яблуневого шляху». Тобто туристичні принади Бару будуть додані до путівників на мапи і в програмні додатки, які теж в рамках цього проекту, скоріш за все, будуть розроблені. Що стало у Бару на перешкоді? Я насправді не дуже це розумію. Для мене, як для людини, яка сприяє розвитку і допомагає залучати зовнішні кошти, є незрозумілим, коли через якісь політичні непорозуміння в середовищі виконавчої влади і депутатського корпусу виникає така ситуація, що кошти Євросоюзу «вислизають» з громад», - каже Ю.Войціцький.

Нагадаємо, міський голова Бару Артур Цицюрський навіть оголошував голодування на центральній площі міста, протестуючи проти відмови депутатів підтримати участь у проекті.

Сергій Маламура

18 вересня, 2019