Що відомо про склад ядерних боєприпасів «Бєлгород-22», з якого росіяни в екстреному порядку вивозять зброю

Новини Вінниці / Що відомо про склад ядерних боєприпасів «Бєлгород-22», з якого росіяни в екстреному порядку вивозять зброю

На фоні бойових дій у Бєлгородській області РФ кремлівський режим оголосив у регіоні КТО (контртерористичну операцію), і тим часом, як запевняють в українській військовій розвідці, евакуюють склади з ядерними боєприпасами, що знаходяться на військовому об’єкті «Бєлгород-22».

Нагадаємо, з ранку 22 травня «Російський добровольчий корпус» і легіон «Свобода Росії» перетнули українсько-російський кордон, спалили КПП і просуваються у бік райцентру Грайворон. Нібито загони вже у місті. Відомо, що підрозділи, які представляють опозицію до путінського режиму, зайняли передмістя.

На Бєлгородщині тамтешня влада спочатку казала про «захід ДРГ», а потім змушена була оголосити «КТО». Евакуюються люди за власним бажанням. Більшість не покидає домівок з політичних міркувань. Втім, у РДК і легіоні вже заявляють про першу трофейну техніку та полонених путінських вояк.

Представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов під час телемарафону «Єдині новини» звернув увагу на те, що Росія оперативно евакуює ядерні боєприпаси зі сховища в охопленому громадянським конфліктом регіоні.

За його словами, у повідомленнях про евакуацію з населених пунктів Бєлгородської області та ліквідації російського гелікоптера Мі-8 «є багато правди». Він підтвердив, що на об'єкті «Бєлгород-22» була тактична ядерна зброя.

«Є навіть додаткова інформація щодо евакуаційних заходів. У терміновому режимі об'єкт «Бєлгород-22», це сховище ядерних боєприпасів, так само росіяни евакуювали з району, поблизу Грайворона (поблизу з Україною, - ред.) знаходиться», - уточнив Юсов.

За його словами, це не має робитися поспіхом, для евакуації такого військового об’єкту потрібна «серйозна» техніка та відповідна кількість військових.

Зауважимо, що «Об’єкт «1150», в/ч 25624, розташований в 62,4 км на північний захід від Харькова у с.Головчино Грайворонського району. У ЗМІ повідомлялось, що там зберігаються тактичні ядерні боєприпаси калібру 203 мм і 240 мм. Частина підпорядкована  12 ГУ МО РФ. До неї веде дорога між Грайвороном і Борисовкою. З травня 2018-го командиром військової частини є Ігор Шкампетов.

Як пишуть на російських форумах, на території «Бєлгорода-22» розташовані «пусті» шахти та залізнична база. Територія у лісі доволі велика. Радіація дещо підвищена, тому персонал проходить радіоконтроль.

Олег Верлан

22 травня, 2023