Що відбувається у Придністров’ї після серії вибухів? Тирасполь хоче договір про ненапад з Молдовою

Новини Вінниці / Що відбувається у Придністров’ї після серії вибухів? Тирасполь хоче договір про ненапад з Молдовою

Учора, 27 квітня, після серії вибухів та обстрілів у різних точках невизнаного Придністров’я, офіційних заяв представників Молдови, України та РФ щодо ситуації у «республіці», її лідер Вадим Красносельський озвучив свою позицію. Що характерно її «по-своєму» інтерпретували у провідному місцевому ЗМІ. Розбіжності лише підтверджують, що до провокацій причетні окремі місцеві посадовці, які за вказівкою Москви штовхають «ПМР» до ескалації та вступу у війну.

Розхитування ситуації неминуче веде до збройного загострення. Це розуміють у Молдові, Україні, Росії та «ПМР».

«Президент ПМР» В.Красносельський у своєму Telegram-канале розкритикував заяву Майї Санду щодо внутрішніх придністровських розборок, які спричинили вибухи. На відміну від неї, він нібито абсолютно все знає, а ті організував теракти «не мають відношення до придністровського народу». Проте він не вказав, хто саме має. А от провладне видання «Новости Приднестровья», цитуючи слова «президента», звинуватило в усьому Україну.

Тобто президентка Молдови М.Санду не помилились щодо внутрішніх розбіжностей. До того ж складно приховати той факт, що після серії провокативних дій з 450-тисячної  «ПМР» у бік Молдови почали масово виїжджати люди, а «офіційний» Тирасполь ввів червоний рівень тернебезпеки.

Додамо, що у «ПМР» «злили» російську агентуру, яка організувала провокації. 

У матеріалі «24 каналу» зазначаються, що далеко не всі у Придністров’ї хочуть воювати. У перші вже дні війни у так званій «республіці» зрозуміли, що опинилися в повній ізоляції від Росії, і сподівалися лише на створення рашистами сухопутного коридору без їхньої участі. Марно.

Зазначається, що російські куратори «ПМР» почали брязкати своєю зброєю і готувати аеропорт Тирасполя для прийому літаків і взагалі вдавати, що готові мало не до війни з Україною. Проте перевірки бронетехніки в Придністров'ї показали, що ситуація погана, оскільки з кожних чотирьох танків міг завестися лише один, те саме з БТР та БМП. Водночас, згідно з російським сценарієм, у «ПМР» мали чинити опір військам Молдови протягом кількох тижнів.

У генштабі Росії вважають, що якщо в ситуацію втрутиться Україна, анклав буде втрачено за два дні, хоча й не вірять, що Київ та Кишинів об'єднають зусилля та приступлять до реальних дій.

Через таку «підготовку» до війни та російські провокації «республіканські» керівники здивовані причинами, з яких Росія вдалася до провокацій, оскільки панічно бояться втратити територію, що стала вікном контрабанди для чи не всієї Європи, що приносить усім елітам великі гроші. Частина верхівки не хоче війни, а інша лише виконує накази з Москви.

Де розташовані придністровські військові частини

Нагадаємо, у РНБО заявили, що провокації Росії у Придністров'ї, де у вівторок, 26 квітня, прогриміли вибухи, мають 3 причини - змусити ЗСУ здійснити передислокацію та послабити оборонні сили в Миколаївській області, виправдати дії рашистів в Україні, відвернути увагу від Маріуполя, де на картах знайшли чергові братські могили. У Києві однозначно кажуть, що атаку було здійснено Федеральною службою безпеки Російської Федерації.

Сьогодні «офіційний» Тирасполь спробував улагодити ситуацію. Так, «очільник МЗС» Придністров'я Віталій Ігнатьєв сказав, що «ПМР» не є загрозою для України, а РФ має залишатися миротворцем у регіоні. Також він запропонував Кишиніву підписати мирний договір, аби гарантувати ненапад. Звісно, у Молдові не підуть на визнання маріонеткового утворення незалежною державою. У разі зростання ескалації саме Молдова має всі юридичні підстави для відновлення суверенітету над анклавом.   

Олег Верлан

27 квітня, 2022