Що робити вінничанам, які заздалегідь купили путівки до "зачинених" країн. Летіти, чи повертати гроші?

Новини Вінниці / Що робити вінничанам, які заздалегідь купили путівки до "зачинених" країн. Летіти, чи повертати гроші?

Міжнародне авіасполучення з державами, котрі готові приймати борти з України було відновлено урядом з 15 червня. Тому авіакомпанії та туроператори розпочали активний продаж квитків та турпутівок на липень і серпень до тих країн, які ще не оголосили про відкриття кордонів для України.

Міжнародні авіасполучення з державами, котрі готові приймати борти з України, були відновлені з 15 червня. Тому авіакомпанії та туроператори розпочали активний продаж квитків та турпутівок на липень і серпень до тих країн, які ще не оголосили про відкриття кордонів для України.

Країни Євросоюзу поступово починають пускати до себе іноземців  від 1 липня, але про українців мова на разі не йде. Тому якщо кордони будуть закриті на момент вильоту, громадяни ризикують не потрапити на рейс або не вийти за межі іноземного аеропорту.

У пресслужбі лоукостера SkyUp повідомили Суспільному, що наразі авіакомпанія продає квитки на разові спецрейси, які виконуються після закриття кордонів.

"На решту рейсів завжди був відкритий продаж з дати завершення офіційного карантину (адаптивний карантин уряд продовжив до 22 червня, — ред.)", — повідомила представниця компанії.

У SkyUp кажуть, що якщо пасажир візьме квитки і не зможе полетіти в заплановані дати, йому передбачені такі компенсації:

  • повернення квитка, згідно з умовами тарифу;
  • безкоштовна зміна дат для всіх тарифів;
  • промокод на 120%.

Авіакомпанія Wizz Air вже продає квитки на липень, зокрема до Греції, яка ще офіційно не оголошувала про відкриті кордони для України. У МЗС Греції поки лише висловили готовність до взаємного відкриття кордонів, однак за умови стабільної епідемічної ситуації в обох країнах.

У Wizz Air повідомили, що "якщо квитки продаються — значить їх можна купувати, а у випадку скасування рейсу гроші повернуть". Авіакомпанія обіцяє повертати гроші у повному обсязі, це можна зробити через сайт у розділі бронювання.

Представник компанії зазначив, що рейс також можна перебронювати на період 60 діб. Наприклад, з липня — на серпень або вересень. Водночас якщо кордони в обраній країні будуть закриті й у вересні, гроші можна буде повернути.

Водночас ірландський бюджетний авіаперевізник Ryanair скасує плату за зміну рейсу для всіх пасажирів, які замовляли квитки на перельоти в липні та серпні. У пресслужбі кажуть, що клієнти, які з 10 червня забронюють поїздку на липень чи серпень, зможуть безкоштовно перенести свої рейси на подорож до 31 грудня 2020 року.

Директори туристичних агентств кажуть, що більшість туроператорів наразі вимушено не працюють або працюють дистанційно, переважно без продажу турів або зі старими замовленнями, які потрапили в дати карантину, де треба перебронювати, перенести, анулювати або знайти новий тур тощо. Проводиться постійний моніторинг інформації щодо відкриття кордонів, авіасполучення, можливих нових правил відпочинку, перельотів, перетину кордонів.

Ажіотажу на тури зараз немає, оскільки офіційна інформація про відкриття авіасполучення та кордонів досі відсутня, у багатьох людей могли змінитися дати відпусток, їхній бюджет.

Наразі  турагенції планують відкриватися з 15 червня, деякі — з 22, інші з 1 липня хочуть відкрити офіси, але є і такі, що вже працюють. Появи нової офіційної інформації слід очікувати з 15 до 30 червня.

Ірина Заіковата

12 червня, 2020