Що не можна пити в спеку, а які напої найкорисніші

Новини Вінниці / Що не можна пити в спеку, а які напої найкорисніші

За кілька днів «африканської» спеки – до +34 градуси у затінку - за високої вологості вінничани пожалкували за прохолодою початку червня. Духота, виснажлива спека і розпечений сонцем тротуар дошкулятимуть влітку, адже синоптики на липень-серпень прогнозують схожу погоду. Медики у такий період радять робити вірний вибір охолоджувальних напоїв, які частково допомагають почуватися краще.

За кілька днів «африканської» спеки – до +34 градуси у затінку - за високої вологості вінничани пожалкували за прохолодою початку червня. Духота, виснажлива спека і розпечений сонцем тротуар дошкулятимуть влітку, адже синоптики на липень-серпень прогнозують схожу погоду. Медики у такий період радять робити вірний вибір охолоджувальних напоїв, які частково допомагають почуватися краще.

Оскільки спекотна погода в місті погано впливає на організм загалом – відбувається швидке стомлення, фахівці рекомендують звернути увагу на певні напої, які допоможуть легше перенести літнє «пекло».

За словами фахівців, влітку необхідно пити дуже багато води, оскільки в кожного третього пацієнта спостерігаються ознаки зневоднення: клінічно виражені симптоми (спрага, відсутність апетиту, прискорене серцебиття, сухість шкіри і слизових, слабкість, сонливість, може бути відзначено і потемніння сечі тощо). Згідно з науковими даними, навіть легке зневоднення здатне знизити працездатність, увагу, концентрацію, швидкість реакції і навіть короткочасну пам'ять.

Найкращі напої влітку в спеку

Топ-напоєм медики називають звичайну воду. Вона здатна ідеально вгамувати спрагу. Можна використовувати і газовану, якщо хочеться додати різноманітності смаку. Влітку також добре вживати  воду з додаванням фруктів, ягід або трав для додання смаку.

Прекрасно тонізує влітку холодний чай – зелений, каркаде, трав'яний чай без цукру і молока.

Втім фахівці рекомендують максимально обмежити споживання «рідких калорій» у вигляді соків, смузі, газованої води, чаю або кави з цукром і вершками. У рідкому вигляді калорії гірше діють на організм і нам важко за ними прослідкувати. Такі напої додають зайві калорії протягом дня, і вони гірше втамовують спрагу, а часом діють навпаки, стимулюючи бажання знову їх пити.

Який чай пити влітку?

Кажуть, краще пити зелений чай із доданим льодом, оскільки він містить велику кількість катехінів – один із найсильніших антиоксидантів, за допомогою якого ми отримуємо додаткову користь для нашого організму. Однак не варто купувати чай з ароматизаторами, краще додати в нього натуральні фрукти або ягоди для додання смаку. Найкраще влітку вживати трав'яні чаї, в них менше кофеїну, до того ж вони мають терапевтичний ефект.

Чи можна пити каву влітку?

Надмірне вживання кофеїну стимулюватиме почуття спраги. Медики про це кажуть, але додають, що три філіжанки на день не зіпсують стан. Особливо вранці.

Чи можна використовувати смузі як напій?

Смузі – це все ж їжа, а не вода. Якщо смузі зроблений із солодких фруктів, то він спрагу не вгамує, а навпаки, посилить ефект. Влітку краще робити овочеві смузі, тоді ви отримаєте більше антиоксидантів, вітамінів і мікроелементів, а також менше фруктози.

Скільки потрібно випивати води влітку?

Кількість випитої води безпосередньо залежить від низки факторів:

  • якщо ви більше часу проводите на спеці, то швидше відчуваєте спрагу;
  • слід звернути увагу на рівень активності (фізично активні люди мають більш високу потребу в рідині, ніж "офісні робітники");
  • залежить від вашого харчування (якщо в раціоні багато кофеїну – спрага буде ще більшою, або в раціоні більше солоних, гострих, солодких продуктів – також потрібно набагато більше води протягом дня).

За рекомендаціями ВООЗ людині необхідно вживати чисту воду в день із розрахунку 30 мл на кг маси тіла. Але це усереднена рекомендація, адже насправді наша потреба в гідратації індивідуальна. Важливо одне – пити потрібно всім, а просту чисту воду зробити улюбленим напоєм і пити, коли відчуваємо спрагу.

Олеся Рудницька

26 червня, 2021