Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)

Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)

Низку просвітницький акція та флешмобів влаштували сьогодні, у Всесвітній день без тютюну, медики на Європейській площі у Вінниці. Тут, зокрема, наочно – на уражених людських органах показали, що загрожує курцям та тим, хто без міри вживає алкоголь…

Низку просвітницьких акцій та флешмобів влаштували сьогодні, у Всесвітній день без тютюну, медики на Європейській площі у Вінниці. Тут, зокрема, 31 травня наочно – на уражених людських органах - показали, що загрожує курцям та тим, хто без міри вживає алкоголь… Про «експонати» розповідав доцент кафедри онкології Вінницького національного медичного університету, торакальний хірург Андрій Ткач:  

«Бажано, щоб люди, які постійно палять, проходили періодично профілактичні огляди. Флюорографії звичайної не достатньо. Мінімум потрібен рентген легень. Зараз є якісні цифрові апарати у багатьох лікувальних закладах. Як тільки є якісь незвичні відчуття у дихальній системі – одразу потрібно звертатися до лікарів. У нас в Подільському регіональному центрі онкології є профільний торакальний кабінет і ми можемо надати кваліфіковану допомогу, проконсультувати. Не обов’язково приходити уже з раком легень».

За словами Андрія Ткача, специфічних симптомів при раку на початкових стадіях немає, коли вони з’являються - це вже не перша і не друга стадія…

«Повністю вилікувати рак легень можна тільки на першій стадії, але таких пацієнтів небагато. Більшість – 2-3 стадія і великий відсоток пацієнтів із четвертою стадією. Тобто частка запущених хворих, на жаль, у нас велика», - каже хірург.

Перехожим на площі роздавали листівки та брошури з інформацією про шкідливість тютнопаління та рекомендаціями – як позбутися цієї згубної звички.

«На жаль, дуже мало людей, які хочуть кинути палити, звертаються за допомогою до нас за допомогою, - каже головний лікар обласного наркодиспасеру «Соціотерапія» Павло Слободянюк. – Можливо на цій акції люди більше дізнаються, що є фахівці, які цим займаються і які можуть допомогти. Тому що не всі можуть на вольових засадах самостійно кинути палити. Нас бентежить, що держава у цьому відношенні трохи лукавить, бо алкоголь та тютюн – це наркотики, це всі знають, але вони вільно продаються. А якщо держава дозволяє продавати, то за замовчуванням вона каже, що це не шкідливо».  

Окрім інформаційних антитютюнових акцій, на Європейській площі агітували за здоровий спосіб життя. Провели, зокрема, майстер-класи з йоги, спортивних вправ, вимірювали тиск, розраховували індекс маси тіла. Вінничани могли отримати індивідуальні консультації фахівців.

І трохи статистики від Всесвітньої організації охорони здоров’я:

Тютюновий дим містить близько 4000 відомих хімічних речовин; принаймні 250 з них шкідливі для здоров'я і більш 50 викликають у людей рак. Тютюновий дим в закритих приміщеннях вдихають всі знаходяться в них люди - його шкідливого впливу піддаються як курці, так і ті, що не палять.

Близько 700 мільйонів дітей або половина всіх дітей в світі дихають повітрям, забрудненим тютюновим димом. У більш ніж 40% дітей принаймні один з батьків палить. У 2004 році на дітей довелося 31% від 600 000 випадків передчасної смерті, причиною яких став вторинний тютюновий дим.

У дорослих вторинний дим викликає серйозні серцево-судинні та респіраторні захворювання, в тому числі ішемічну хворобу серця і рак легенів. У дітей грудного віку він викликає синдром раптової смерті. Через впливу тютюнового диму на вагітних у них народжуються діти з низькою масою тіла.

Щорічно тютюн призводить майже до 7 мільйонам випадків смерті, з яких понад 6 мільйонів випадків відбувається серед споживачів і колишніх споживачів тютюну, і більш 890 000 - серед некурящих людей, що піддаються впливу вторинного тютюнового диму. Якщо не буде вжито термінових заходів, число щорічних випадків смерті до 2030 року може перевищити вісім мільйонів.

Майже 80% із 1 мільярда курців у світі живе в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)Новини Вінниці / Що може статися з органами курців, показали на площі у центрі Вінниці: медики переконували людей відмовитись від тютюну (ФОТО)