Що і чому має бути на столі у Святвечір

Новини Вінниці / Що і чому має бути на столі у Святвечір

Зазвичай хазяйки знають, чим пригощати родину на Святвечір. В Україні є безліч варіантів «набору» страв. Меню відрізняється не тільки по регіонам, а інколи і по селам. NaПарижі пропонує уніфікований для Поділля підхід з асортиментом – з різними «барвами» та на різний смак.

Зазвичай хазяйки знають, чим пригощати родину на Святвечір. В Україні є безліч варіантів «набору» страв. Меню відрізняється не тільки по регіонам, а інколи і по селам. NaПарижі пропонує уніфікований для Поділля підхід з асортиментом – з різними «барвами» та на різний смак.

У переддень Різдва за столом збирається велика родина. Така традиція. На столі у Святу Вечерю має бути 12 пісних страв.

Починають трапезу з акту жертви Богові, тому найголовнішою стравою є кутя. Мак символізує мучеництва, невинно пролиту кров, мед – це символ чистоти, Божого слова. А ще кутя вказує на єднання з Богом і світом померлих. Тому її на підвіконні залишають на ніч - для душ тих, кого вже немає з нами.

На столі має бути страва з гороху. Горох - символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду, символ єдності роду.

Капусняк або квашена капуста необхідна, оскільки вона є символом простоти й водночас міцності, єдності навколо однієї твердої основи – Христа-Бога.

Гостей та рідню пригощають борщем, тому що він символізує торжество добра. Оскільки господиня готує пісний борщ із різних простих рослин, які дарує їй земля, так само християнин вишліфовує свою волю із простих щоденних справ. Також червоний борщ ще символізує кров вифлеємських дітей, вбитих за наказом Ірода.

Чому на столі мають бути голубці? Символ цієї страви є уже в назві. Голуб символізує Божу любов, Святий Дух, красу і силу.

Далі, риба є загальноприйнятим символом Христа. Крім того, грецька абревіатура «ІХТІОС» – це ім’я Ісуса, яке читається як «риба». Саме брати-рибалки стали першими апостолами, яким Ісус сказав, що вони будуть «ловцями людей».

Вареники – це символ достатку української народної кухні та одна з традиційних місцевих страв.

Гриби у будь-якому виді вказують на дві природи Ісуса Христа - божественну (шляпка) і земну (ніжка).

Часник є символом очищення від гріхів, а також здоров’я. Його кладуть на чотири кутки столу, а потім їдять, щоб не боліли зуби.

Пиріжки вважаються символом здоров’я і щастя, які людина зможе отримати в постійному спілкуванні з новонародженим Ісусом.

Пампушки – це символ свята, радості, які Богом даровані людям. Мільйони святих на небі, які повірили в Ісуса, отримали вічне життя. І кожна людина на землі покликана до цього солодкого, вічного життя. Тобто проводиться паралель між святими і пампухами.

Узвар або вода означає життя, яке Бог надає кожній людині.

Макс МЕЛЬНИК

Олег Верлан

6 січня, 2018