Що французи сказали про вінницьку «Діжонську» гірчицю

Новини Вінниці / Що французи сказали про вінницьку «Діжонську» гірчицю

Триває триденний візит офіційної делегації з французького міста Діжон. 8 червня гості відвідали ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика». Приємним сюрпризом для відвідувачів стало те, що у Вінниці виготовляють «Французьку» та «Діжонську» гірчицю та ще й з різними смаками. Представники делегації були вражені інноваційними технологіями та якістю виробництва. А скуштувавши вінницький квас та пиво, сказали «Браво!».

Триває триденний візит офіційної делегації з французького міста Діжон. 8 червня гості відвідали ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика». Приємним сюрпризом для відвідувачів стало те, що у Вінниці виготовляють «Французьку» та «Діжонську» гірчицю та ще й з різними смаками. Представники делегації були вражені інноваційними технологіями та якістю виробництва. А скуштувавши вінницький квас та пиво, сказали «Браво!».

Нагадаємо, ознайомлення французьких гостей з містом на областю відбувається у рамках проєкту децентралізованого співробітництва Вінниці з Діжоном.

«Цей проєкт включає чотири компоненти: створення агрокластеру, агрохабу, співробітництво по водопостачанню та водовідведенню, а також – щодо зрошування сільськогосподарських земель. Якщо попередні візити були більш ознайомчими, то цього разу вже опрацьовуються детальні плани співробітництва по всіх чотирьох напрямках. Зокрема, оглянули площі майбутнього агрохабу, домовились  про обмін студентами,  про проведення спільних конференцій та заходів. Окрім того, французькі експерти допоможуть у розбудові нашого вінницького агрокластеру», – пояснює директор департаменту економіки Вінницької міськради Максим Мартьянов.

Гостям з Франції показали приміщення Вінницького національного аграрного університету, в яких  в майбутньому розміститься агрохаб. Представники делегації розповіли про свій агрохаб.

«У нашому агрохабі займаються стартапами, є можливість розмістити офіси, є загальний зал для проведення зборів. Також є обладнання для тестування інноваційних технологій, лабораторії, експериментальні теплиці та багато іншого», – каже спеціаліст з комунікації з членами організації кластеру АгроНов Лізлор Мартен.

Президент компанії «VITAGORA» П'єр Гез зауважив, що він вражений роботою університету: «У керівництва закладу дуже багато гарних ідей та задумок щодо агрохабу, вони рухаються в правильному напрямку. Ми, зі свого боку, будемо допомагати, ділитись досвідом та  підтримувати ваших студентів, які прагнуть працювати у агрохарчових  напрямках».

Французькі гості також ознайомились з роботою підприємства «Вінницька харчосмакова фабрика». Підприємство виготовляє хрін, гірчицю, нещодавно запустили новий цех з виготовлення напоїв та екстрактів.

«Дуже вражений якістю виробництва, високопрофесійними, інноваційними технологіями. Радий побачити таке в Україні, Вінниця – попереду і дуже активно розвивається. Ми продегустували пиво – дуже смачна продукція, а може стати краща з використанням французького солоду. Для мене приємною несподіванкою стало те, що у Вінниці виробляють гірчицю, та ще й за різними рецептами, – зазначив  президент компанії «VITAGORA» П'єр Гез. – Взагалі, міжнародний обмін досвідом дуже важливий, особливо у харчовій промисловості. У липні очікуємо делегацію з Вінниці у Діжоні. Дякую представникам міської та обласної влади, які докладають максимум зусиль, щоб підтримати таких підприємців і дати їм можливість розвиватися».

Щодо саме гірчиці «Діжонської», то це стало несподіванкою, а от наскільки її смак відповідає продукту, який виготовляють у Бургундії, гості нічого не сказали. Згодом скажуть… Їх вразило, що виготовляють.

«Агрокластер, який створений  спільно з французькою стороною,  – це майданчик, який дасть можливість комунікувати підприємствам, які виготовляють сільськогосподарську сировину, та переробникам. Це робитиметься для того, щоб створювати більшу додану вартість в Україні, а не відвантажувати сировину за кордон», - каже Любов Семенюк, голова правління ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика».

Олеся Рудницька

9 червня, 2021