Що будуватимуть у Вінниці наступного року?

Новини Вінниці / Що будуватимуть у Вінниці наступного року?

Понад 500 мільйонів гривень планується витратити в рамках Програми соціально-економічного розвитку Вінниці в 2018 році на будівництво, реконструкцію і модернізацію десятків об'єктів. Крім міського бюджету, в загальну «скарбничку» додадуть кошти місцеві підприємства та населення. Також міська влада розраховує на субвенцію з держбюджету. Підсумуємо, що саме Дід Мороз або Святий Миколай, як кому зручно, покладе під ялинку для вінницької громади...

Понад 500 мільйонів гривень планується витратити в рамках Програми соціально-економічного розвитку Вінниці в 2018 році на будівництво, реконструкцію і модернізацію десятків об'єктів. Крім міського бюджету, в загальну «скарбничку» додадуть кошти місцеві підприємства та населення. Також міська влада розраховує на субвенцію з держбюджету. Підсумуємо, що саме Дід Мороз або Святий Миколай, як кому зручно, покладе під ялинку для вінницької громади...

Згідно з регламентом, програма пройде процедуру обговорення та затвердження на сесії депутатами. Її вже опублікували на сайті міськради, а це означає, що плани цілком реалістичні і, з високою часткою ймовірності, будуть втілені у життя.

Почнемо з того, що в 2018-му планується завершити реконструкцію Київського мосту, на що передбачається виділити 21 млн грн, головного входу в ЦПКіВ ім. Горького (9,55 млн) і третьої черги пр. Космонавтів (1,5 мільйона). На ці цілі кошти виділять з міської скарбниці. На будівництво нового житлового будинку на вул. Маяковського (53,3 млн) і прибудову будинку на вул. П. Запорожця (52,6 млн) в складчину зберуть майбутні мешканці.

Тільки дітям

Влада продовжує інвестувати в сферу освіти. На будівництво нової школи в мікрорайоні «Поділля», що на вул. Зодчих, перерахують 5 млн грн. Передбачається термоізоляція шкіл №№33 на вул. Порика (7 млн), 17 на вул. Соловйова (10 млн) і 5 на вул. Ступки (4 млн), дитсадків №№4 на вул. Стельмаха (4 млн), 17 на вул. Чумацькій (2,6 млн). Ще 2 млн грн. передбачається на придбання будівлі для дитсадка на вул. Черняховського («бунтівний» м/р-н Сабарів).

Програмою передбачено виділення 6 мільйонів на початок будівництва футбольного поля Палацу дітей та юнацтва на Хмельницькому шосе, на реконструкцію 8-ої школи на вул. Винниченка (3 млн), дитсадка №16 на вул. Зерова (0,5 млн) і по 300 тисяч на підготовчі роботи з реконструкції спортивних ядер 6-ої (вул. Стрілецькій) і 15-ої (вул. Келецька) шкіл. На реконструкцію ДЮСШ "Вінниця" на вул. Келецькій хочуть виділити 2,1 мільйона.

Здоров'я понад усе

На будівництво Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології в клінічному містечку на Хмельницькому шосе сумарно планується залучити 172,5 мільйонів, з яких левову частку складе субвенція з держбюджету (168,9 млн).

Для того, щоб добудувати головний корпус міської лікарні швидкої допомоги на вул. Київській міський бюджет збирається виділити 35 млн грн. Це, мабуть, найсерйозніші асигнування. На реконструкцію будівлі 1-ї лікарні на Хмельницькому шосе, де збираються розмістити рентгенопераційний блок, хочуть направити 5 мільйонів.

Крім того, передбачається і виділення 2,8 млн грн. на реконструкцію будівлі центру матері та дитини (пологового будинку) на вул. Маяковського.

Труби, лампочки та повітря

Як і раніше, не забувають і про «повітряні ворота» міста. На реконструкцію аеродрому направлять 2 млн, а на термомодернізацію будівлі аеровокзалу - 2,2 млн. Ще 400 тисяч планується виділити на підготовку будівництва Центру обробки даних на вул. Скалецького.

В рамках виконання меморандуму зі швейцарськими партнерами з міськбюджету виділять 25,5 мільйона на реконструкцію тепломереж, котельні, насосних станцій та іншої інженерної інфраструктури, а ще 2,8 млн грн. на реконструкцію житлового фонду.

Нагадаємо, у Вінниці діє програма співфінансування, за якою на прокладку мереж і ремонт люди збирають частину коштів, а міський бюджет «додає». Так ось, на спорудження нових мереж водопроводу та каналізації хочуть виділити 11,9 млн грн., реконструкцію насосної станції по вул. Чехова - 2,35 млн., мереж зливної каналізації та будівництво інженерних мереж до індустріального парку на Немирівському шосе - по 1 млн. Ще 2,4 млн грн. хочуть направити на реконструкцію зовнішнього освітлення міста, а 6 мільйонів - на нові дитячі та спортивні майданчики-мультикомплекси.

Дороги та паркані

У 2018-му планується продовжувати будувати огорожу навколо ЦПКіВ ім. Горького (4,5 млн), комплекс по утилізації ТПВ у села Людавка (5 млн), кладовище на Сабарівському шосе (5,6 млн), а також кілька нових доріг. Про них детальніше.

Планується завершити будівництво дороги по вул. Верхарна (5 млн), спорудити під'їзд до котельні по вул. Зулінского (1 млн), проектування ділянки «проектованій» вулиці (12 млн) і проїздів до перехрестя з Чехова (6,1 млн) і Немирівському шосе (3 млн). Крім того, влада хоче побудувати дорогу на вул. Гонти, а саме ділянки від Київської до Батізької і між залізничним переїздом і вул. Північною - сумарно за 5,5 млн грн.

На озвучені раніше мерією плани щодо реконструкції вул. Замостянської планується виділити 20,8 млн грн, а на будівництво трьох свердловин по місту - 1,6 мільйона. Ще влада збирається за 2 мільйони створити територіальну автоматизовану систему централізованого оповіщення населення.

Підіб'ємо підсумки. Всього планується вкласти 543,8 мільйона, з яких бюджет розвитку міста хоче направити 269 млн, субвенція держбюджету складе 168,9 млн, а кошти підприємств і населення – 106 млн.

Олег ВЕРЛАН

Олег Верлан

15 грудня, 2017