Що буде з ліками для хворих на ВІЛ, туберкульоз, гепатит? Відповідь МОЗ

Новини Вінниці / Що буде з ліками для хворих на ВІЛ, туберкульоз, гепатит? Відповідь МОЗ

У Міністерстві охорони здоров’я оголосили про рішення погодити закупівлю ліків за державними програмами,такі як препарати для хворих на ВІЛ, туберкульоз, вірусні гепатити, а також замісну підтримуючу терапію. Загалом препаратами повинні забезпечити 300 тисяч пацієнтів.

У Міністерстві охорони здоров’я оголосили про рішення погодити закупівлю ліків за державними програмами, Незабаром мають придбати препарати для хворих на ВІЛ, туберкульоз, вірусні гепатити, а також замісну підтримуючу терапію. Загалом медикаментами повинні забезпечити 300 тисяч пацієнтів.

Через неузгодження договорів МОЗ пацієнтські організації заявили про зрив закупівель, а в лікарнях готуються до дефіциту препаратів для важко- та хронічно хворих. У "Суспільне" надали перелік варіантів, як зі даної ситуації та розповіли, чому державні закупівлі не розпочалися вчасно.

Згідно програми "Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями" існує 38 напрямів, за якими Україна закуповує ліки та медичні вироби для важкохворих та хронічно хворих пацієнтів. У 2020 році в бюджеті на це виділено 10 мільярдів гривень, але, попри це, держзакупівлі опинилися під загрозою зриву, адже самі закупівлі величезного обсягу ліків для хронічно хворих в Україні поділені між державою й міжнародними організаціями.

У 2020 році придбанням медпрепаратів за 24 напрямками займаються міжнародні партнери, а за 12-ма напрямками – державне підприємство "Медичні закупівлі України". Механізм такий – ДП "Медичні закупівлі України" визначає напрями, які саме препарати треба придбати та у якій кількості. Свої пропозиції представники ДП погоджують з МОЗ і після цього оголошують тендер.

Як розповів Суспільному заступник генерального директора із закупівель підприємства “Медичні закупівлі Україні” Едем Адаманов, вони вже почали закупівлю ліків за 12 напрямами, а це близько 380 позицій. Щодо ще двох, зокрема, й антиретровірусної терапії, – готові стартувати після необхідних погоджень із МОЗ.

“Минулого тижня ми отримали наказ про кількісні показники по антиретровірусній терапії від Міністерства охорони здоров’я. Ми без цього не мали кількості для закупівлі. На наступний же день ми сформували ТЗ, відправили його до МОЗ і очікуємо, що на цьому тижні вони його погодять,” – каже Адаманов і додає, що від підписання до постачання на склад зазвичай проходить від 6 до 8 місяців.

Ірина Заіковата

31 серпня, 2020