Ще багато. У Пентагоні оцінили ракетний потенціал Росії

Новини Вінниці / Ще багато. У Пентагоні оцінили ракетний потенціал Росії

Українські військові чудово дають відсіч ворогу у наземних операціях, але у повітрі окупанти переважають. Такою є сумна реальність, яку відміно розуміють як на заході, так і на сході. У Міністерстві оборони США підрахували, що Росія запустила понад 1200 ракет по Україні, але у неї ще їх залишилося дуже багато.

«Ми все ще оцінюємо, що у них є переважна більшість накопичених ракет «земля-повітря» і крилатих ракет», - зазначив високопоставлений чиновник Пентагону у коментарі ABC News.

На його думку, в окупантів «ще залишилося дуже багато». Посадовець сказав, що російські військові «найменше використовують крилаті ракети із запуском із повітря» (саме такими – Х-101 - вдарили по Вінниці), але вони все ще мають «понад 50% того, що вони зібрали до вторгнення». 

«Але вони все ще мають значну кількість крилатих ракет наземного запуску, балістичні ракети малої дальності та балістичні ракети середньої дальності», – додав чиновник з Міноборони.

Водночас, він повідомив, що українські наземні сили відкинули російські війська на схід від центру Києва на 55 кілометрів.

Протягом тижнів війська РФ трималися приблизно за 20-30 кілометрів від центру столиці, але українські війська поблизу Броварів «змогли відтіснити росіян приблизно на 55 кілометрів на схід і північний схід від Києва». А війська, які зупинилися за 12-15 кілометрах на північ від міста, «окопуються» та змушені «зайняти оборонну позицію».

Аналіз Пентагону важливий. Сподіваємося, що він сприятиме подальшій військовій допомозі Україні у частині забезпечення системами ППО.

Вже відомо, що Велика Британія надасть 6 тисяч ракет та 25 млн фунтів стерлінгів (29 млн євро) для української армії. Прем'єр-міністр Борис Джонсон оголосить про пакет підтримки сьогодні на зустрічах лідерів НАТО та G7.

Новий пакет ракет більш ніж подвоює оборонну летальну допомогу від Лондона — загалом вона тепер становить 10 тисяч ракет. А загальна фінансова підтримка досягла 400 млн фунтів стерлінгів  — з урахуванням гуманітарної та економічної допомоги.

Велика Британія також надасть додатково 4,1 млн фунтів стерлінгів Всесвітній службі BBC в рамках  боротьби з дезінформацією в Росії та Україні, та обіцяє допомогу в розслідуванні військових злочинів Міжнародним кримінальним судом.

Олег Верлан

24 березня, 2022