Шахраї застосовують нову схему обману: українцям надходять SMS для «отримання «тисячі Зеленського»

Новини Вінниці / Шахраї застосовують нову схему обману: українцям надходять SMS для «отримання «тисячі Зеленського»

За сталою традицією при оголошенні про державні виплати в Україні активізуються шахраї, які намагаються обдурити українців. Не став винятком і випадок з ідеєю президента Володимира Зеленського щодо тисячі гривень за вакцинацію - її вже взяли на озброєння зловмисники.

Буквально кілька днів тому влада країни анонсувала незвичайну виплату, яку, за ініціативою президента України, даватимуть усім вакцинованим українцям, так звану «тисячу Зеленського».

Так, прем’єр Денис Шмигаль пояснив, що ці гроші не стільки для пересічних українців, як для підтримки бізнесу та залізничників. Проте шахраї вже встигли скористатися президентською ідеєю та активно розсилають українцям SMS про отримання винагороди. Вони запевняють, що потрібно лише вказати свої дані та… гроші вирушать прямо на банківський рахунок аферистів. Звісно, саме так не деталізується «схма».

Про нову схему обману розповів речник «Приватбанку» Олег Серга, опублікувавши скріншот повідомлення від зловмисників.

Він зазначив, що клієнтам банку надходить повідомлення, в якому йдеться про так звану «ковідну» виплату. Причому сума може бути різною, як тисяча гривень, так і 7 та 10. Людину просять підтвердити переказ коштів, перейшовши за посиланням, потім потрібно вказати особисті дані та реквізити банківських карток, за допомогою яких і крадуть гроші.

У «Приватбанку» просять не відкривати такі повідомлення і не реагувати на подібні привабливі повідомлення про грошові компенсації або виплати.

Адвокат Сергій Войченко поділився схемою аферистів в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Я просив би зараз громадян повідомити своїм рідним і близьким. Ще ніхто не отримав тисячу гривень, проте громадяни почали отримувати на телефони смс-ки і їм почали телефонувати шахраї: вам нараховано 1000 грн, щоб отримати, повідомте номер своєї картки, три останні цифри на звороті. Я прошу людей, у кого рідні та близькі старенькі, попередьте, щоб жодним чином не повідомляти. Це новий вид шахрайства. Ще гривень ніхто не отримував, але Зеленський дав лютий поштовх для шахраїв усіх мастей, для нового лохотрона для українців» - розповів він.

Олеся Рудницька

20 листопада, 2021