Шахраї намагаються обманом отримати кошти пенсіонерів. Як себе вберегти?

Новини Вінниці / Шахраї намагаються обманом отримати кошти пенсіонерів. Як себе вберегти?

Нині шахраї телефонують пенсіонерам, видаючись за співробітників Пенсійного фонду, та вимагають від них надання реквізитів банківських карток.

Їхня схема полягає в тому, що вони стверджують, наче це необхідно для ідентифікації та продовження виплат пенсій.

Проте, слід зазначити, що Пенсійний фонд України наголошує, що вони не використовують таких відомостей для підтвердження особи. Це нібито не передбачено жодним нормативним документом. Усі процедури ідентифікації пенсіонерів, які є внутрішньо переміщеними особами, здійснюються особисто, за допомогою Дія. Підпис або у режимі відеоконференцзв'язку.

Як вберегти себе від цього виду обману?

Завершіть розмову. Якщо отримали подібний дзвінок, краще зразу завершити його. При необхідності зв'яжіться з Пенсійним фондом або службою підтримки вашого банку для уточнення необхідних деталей.

Не повідомляйте дані банківської картки.Не передавайте ніякої особистої банківської інформації телефоном, такої як номер картки, термін дії, CVV-коди, PIN-коди, паролі для онлайн-банкінгу тощо.

Заблокуйте картку. Якщо ви вже стали жертвою шахраїв та випадково передали їм свої дані, терміново заблокуйте свою банківську картку.

Повідомте поліцію. Якщо ви стали свідком такого шахрайства або стали його жертвою, негайно повідомте про це поліцію.

Насамкінець, наголошується, що обережність та особиста безпека завжди є пріоритетом. Уникайте надання особистої інформації незнайомим особам телефоном або в інших електронних формах зв'язку.