Серія вибухів у ПМР: війна у Придністров’ї стає неминучою

Новини Вінниці / Серія вибухів у ПМР: війна у Придністров’ї стає неминучою

Попри відсутність бажання «офіційного» Тирасполя стати ареною бойових дій та, ймовірно, втратити владу у невизнаній царині контрабандних потоків, війна у Придністров’ї стає реальнішою, ніж будь коли. Її можуть розпочати хоч зараз. Росія готова.

Нагадаємо останні події. З початком повномасштабної російсько-української війни у Києві не відкидали загрози відкриття чергового фронту з боку ПМР. У Тирасполі наголошували, що не збираються втручатися. Але заява заступника командуючого Центральним ВО ЗС РФ Рустама Міннєкаєва 22 квітня про завдання «порятунку російськомовних» у підконтрольному Москві Придністров’ї та плани щодо захоплення Одещини для реалізації цієї мети, була схожа на те, що Росія «кидає на стіл усі карти».

У Криму підготували транспортну авіацію для перекидання десанту, а аеродром у Тирасполі почали готувати для палкого прийому росіян з «Іл-76».

Вчора з російської зброї обстріляли будівлю «МГБ ПМР». Ніхто не постраждав, окрім вікон. Ватажок «ДНР» Д.Пушилін навіть обмовився, що ескалація у регіоні у планах Москви.

Сьогодні зранку у селищі Маяк Григоріопольського району на території невизнаного утворення пролунали два вибухи. Попередньо, повідомляється про дві підірвані вежі зв'язку. За даними пресцентру МВС, перший вибух прогримів о 6:40, другий - о 7:05.

Станом на 9:00 відомо, що з ладу виведено дві найпотужніші антени: одна мегаватна, друга – напівмегаватна. Обидві ретранслювали радіо Російської Федерації. Ніхто зі співробітників ПРТЦ та місцевих жителів не постраждав. 

Також, за поки непідтвердженою інформацію, вночі на військовому аеродромі Тирасполя пролунало декілька вибухів. Нардеп Олексій Гончаренко припускає, що можливо аеропорт виведено з ладу…

Досі нейтральна Молдова розуміє, що опинилась перед неминучим вибором. Президентка РМ Майя Санду скликає сьогодні термінове засідання Вищої ради безпеки у зв'язку з інцидентами в Придністровському регіоні. За повідомленнями пресслужби президентки, засідання Вищої ради безпеки відбудеться о 13:00, а потім Санду проведе брифінг для преси.

Журналіст Юрій Бутусов наголосив, що Путін обрав варіант «тотальної війни». І Придністров'я стає ключовою точкою. Він вважає, що треба випередити росіян та звільнити молдовський регіон поки там не опинився додатковий десант.   

«Ми розуміємо, що маленька Молдова не має сил звільнити від російських військ Придністров'я – законну частину Молдови. Тому Україна має законне право демілітаризувати загрозливі нам військові об’єкти російських військ, аби назавжди запобігти погрозам Міннєкаєва», - вважає журналіст.

На його думку, це життєво необхідно для України з шести причин.

«1. Захоплення багатьох тисяч російських полонених для обміну;

2. Усунення загрози прориву російських військ, російський наступ Міннекаєва втратить свій сенс, адже ми передамо звільнене Придністров'я під контроль законної влади та збройних сил Молдови;

3. Ліквідація «чорної діри» на кордоні України, через яку Росія жене потоки контрабанди, та заробляє мільярди на цій контрабанді;

4. Захоплення великих арсеналів російських боєприпасів;

5. Звільнення двох бригад, які змушені охороняти український південь від загрози з боку Придністров'я;

6. Придністров'я – це джерело міжнародного тероризму, що загрожує всій Європі, звідти російські спецслужби нелегально постачають зброю у всьому світі. Сьогодні там знову трапився черговий теракт. Настав час ліквідувати цю загрозу Південній Європі», - зазначив Бутусов.

У той же час проросійські пропагандисти розганяють інформацію про румунську загрозу для «ПМР». Нібито у Румунії пройшли вишкіл військові, яких одягнуть у форму Молдови для захоплення Придністровського регіону. Тобто ситуацію розжарено до краю.

«Керівництво Придністров'я найближчим часом ухвалить рішення на захист інтересів республіки», - повідомили РІА «Новости» в об'єднаній контрольній комісії з управління миротворчою операцією (підконтрольна Росії).

Отже, рішення Санду не мають значення. У Москві пішли шляхом «тотальної війни», тому Молдову буде втягнуто. Кишинів може публічно заявити, що від усього відмовляється, але це лише призведе до нестабільності в самій республіці, де завжди є свої колаборанти, як серед молдаван, так і проросійської Гагаузької автономії.   

Для довідки. Населення «ПМР» складає 460 тисяч. У половини з них є російський паспорт, у багатьох – український. Майже у всіх – молдовський. Більшість населення має три громадянства, зокрема «придністровське».  

Ігор Заіковатий

26 квітня, 2022