Сергій Моргунов розповів про перспективи «Цифровізації муніципального простору»

Новини Вінниці / Сергій Моргунов розповів про перспективи «Цифровізації муніципального простору»

Більше онлайн-послуг у Прозорих офісах, вдосконалена система безпечного міста, нові формати взаємодії з громадськістю на платформі e-DEM. Цифровізація проникає у всі сфери життя, тому для громади це один зі стратегічних пріоритетів. На цьому наголосив міський голова Сергій Моргунов у Facebook.

Нова якість муніципальних послуг напряму пов'язана з діджиталізацією, адже це зручно. Менше паперової тяганини та економія часу. Цього року у Вінниці додатково впровадили 8 онлайн-послуг, а на наступний - їх загальний перелік буде розширений до 50. Серед іншого, у 2022 році у Прозорих офісах запровадять послуги з реєстрації актів цивільного стану (народження, шлюбу, зміни прізвища та інші). У територіальному відділенні Прозорого офісу «Вишенька» можна буде зареєструвати нові транспортні засоби та обміняти посвідчення водія.

«Технології дозволяють збирати та аналізувати інформацію про ситуацію у місті – а це питання безпеки, правопорядку, екології. Тож наступного року плануємо підключити до муніципального Ситуаційного центру нові камери», – зазначив Сергій Моргунов. – Для створення комфортного та зрозумілого міського середовища продовжимо цифровізувати інфраструктуру. Цього року, наприклад, поширили дію е-квитка на весь міський громадський транспорт та встановили на зупинках електронні табло. Завдяки smart-рішенням маємо і далі покращувати транспорт та систему безпеки дорожнього руху».

Нагадаємо, що цьогоріч запустили мобільний додаток «VinnytsiaTransport», який дозволяє відстежувати рух громадського транспорту в режимі онлайн за допомогою мобільного телефону. Також він показує схему руху, час прибуття, зупинки та розташування транспорту. Інформація в цьому додатку дублюється з даними інформаційних табло на зупинках, яких у місті встановлено уже 50.

Також, реалізуючи стратегічний пріоритет «Цифровізація муніципального простору» Стратегії «Вінниця 3.0», у цьому році до автоматизованої системи керування дорожнім рухом підключили 12 світлофорних об'єктів, в тому числі і на приєднаних територіях (Писарівка і Щітки). У співпраці з Нацполіцією встановили 4 комплекси з фіксації порушень швидкісного режиму в автоматичному режимі. А у 2022 році в рамках програми «Безпечне місто» у Вінницькій міській територіальній громаді  планують встановити 50 камер відеонагляду на вуличній мережі, підключити до АСКДР 10 світлофорних об'єктів.

Також у цьому році за сприяння проєкту EGAP, що виконується Фондом Східна Європа за підтримки Швейцарії, було розроблено та запущено новий сайт міської ради і муніципальний чат-бот СВОЇ. А у планах наступного року - запровадити сервіс е-консультацій з громадськістю на платформі e-DEM, з допомогою якого можна буде вивчати громадську думку та проводити електронні опитування з різних питань, віднесених до компетенції органів місцевого самоврядування.