Сергій Моргунов розповів, як відремонтують «Будинок залізничників» у Вінниці

Новини Вінниці / Сергій Моргунов розповів, як відремонтують «Будинок залізничників» у Вінниці

Пам'ятка архітектури «Житловий будинок залізничників», яка розташована на розі вулиці Замостянська та проспекту Коцюбинського, стала одним із об'єктів муніципальної програми реставрації. Ремонтні роботи вже почались. Мета реставрації – відновити красу фасаду із збереженням автентичності.

Раніше на цьому місці була Вознесенськацерква, збудована у 1911 році за проектом архітектора Артинова. Її збудували в пам'ять про Вознесенський чоловічий монастир. 

«У радянські часи храм реконструювали у кінотеатр. Але під час Другої світової будівля була пошкоджена, коли у неї влучила авіаційна бомба», - пригадав у Facebook міський голова Сергій Моргунов.

Новий житловий будинок на розі теперішніх Замостянської та Коцюбинського звели в 1946-1947 роках - в еклектичній стилістиці з деталями у дусі історизму. Тут виділяли житло працівникам залізниці. Тому і «Будинок залізничників».

«Сьогодні це пам’ятка архітектури місцевого значення і яскравий містобудівний акцент цієї території на Замості», - вказав мер, запевнивши, що реставраційні роботи проводитимуться із збереження автентичності пам'ятки архітектури.

У рамках реставрації заплановано: замінити покрівлю, відреставрувати фасад та цоколь, відновити балкони, замінити прогнилі вікна у під'їздах, змонтувати зливову систему водовідведення.

«Громада має берегти свою історичну спадщину та інтегрувати її у сучасний контекст розвитку міста. Так, відреставрований «Будинок залізничників» може підсилити ефект від реалізації проекту «Вінницька миля», мета якого осучаснити проспект Коцюбинського і зробити його комфортним і привабливим для містян і туристів», - підкреслив Сергій Моргунов.

Наразі вже розпочали роботи з реставрації покрівлі будинку: замінили більше 250 м2 з влаштуванням металочерепиці.

Відзначимо, одним із заходів Стратегії розвитку громади до 2030 року – «Вінниця 3.0.» - є збереження й актуалізація архітектурних та археологічних об'єктів у рамках пріоритету «Пульсуюче місто».