Сергій Моргунов підтвердив початок реконструкції «будинку Длуголенцького» у Вінниці

Новини Вінниці / Сергій Моргунов підтвердив початок реконструкції «будинку Длуголенцького» у Вінниці

У планах мерії Вінниці на 2022 рік зазначалась реконструкція одного з найцікавіших будинків центральної частини міста на вулиці Магістратської, в якому нині розташована художня школа.

«Неповторний будинок, схожий на корабель. Це пам’ятка архітектури початку XX ст. – Будинок Длуголенцького», - написав у Facebook міський голова Сергій Моргунов, додавши, що «цього року розпочнеться реставрація унікальної будівлі».

Основа будинку була зведена ще наприкінці позаминулого століття. А у 1909 році добудували фасадну та дворову частини – з характерною асиметрією і неповторністю ліній. Одне з вікон нагадує корму корабля, а паркан був виконаний у вигляді набігаючої хвилі. Мабуть, через це будинок і «обріс» легендами на морську тематику, і навіть прижилась назва «особняк капітана Длуголенцького».

Насправді, зазначають історики, власник будинку Любомир Длуголенцький ніколи не був капітаном. Адвокат за фахом, він кілька разів обирався гласним (депутатом) міської думи, очолював банківську філію. А впродовж 1918-1919 рр. представляв Нідерландське консульство у Вінниці. Саме у цій садибі і розміщувалась дипломатична установа. Після захоплення Вінниці більшовиками, тут у 1920–24 роках вже містився штаб корпусу Червоного козацтва. А художня школа «оселилась» у приміщенні з 1966 року.

«Будинок Длуголенцького - яскравий приклад варіацій архітектурного стилю модерн. На жаль, оздоблення під «шубу», яке практикувалось за радянських часів, знівечило автентичний образ фасаду. Але під «шубою» залишилась оригінальна лицьова кладка з червоної цегли та штукатурний декор з квітковими орнаментами.

Важливо, що були проведені необхідні наукові дослідження з аналізом архівних даних, які зафіксували втрачені частини пам’ятки, передбачена технологія відновлення збережених елементів», - підкреслив мер.

За його словами, цього року розпочнеться перший етап проєкту – реставрації фасадів та даху. Наступним етапом будуть внутрішні роботи.

«За історичними матеріалами «реанімують» різні архітектурні деталі - навіси, ґанки, віконні та дверні блоки, ліпнину інтер’єрів. Також у рамках комплексного рішення впорядкують прилеглу територію з відновленням декоративної огорожі», - зазначив очільник міста.