Сергій Борзов назвав головний недолік «Великого будівництва» на Вінниччині

Новини Вінниці / Сергій Борзов назвав головний недолік «Великого будівництва» на Вінниччині

Сьогодні, 25 січня, голова Вінницької ОДА Сергій Борзов прозвітував про виконання програми президента Володимира Зеленського «Велике будівництво» у 2021 році. На зустрічі з журналістами він наголосив, що в області виконано 100% завдань, а сама програма дозволила за два роки створити понад 200 тисяч робочих місць.

«Ми разом змінюємо країну. Змінюємо і село Дашів, і прикордонний Могилів-Подільський, Тульчин і Вінницю, Сутиски і Ялтушків, - зазначив губернатор. - Розбудова інфраструктури – найкраща наша спільна інвестиція, - наголосив очільник області. - Адже дороги й мости, школи й садочки, спортивні комплекси, стадіони та всі інші об’єкти «ВелБуду» оновлюються за кошти платників податків».

Очільник регіону нагадав, що оновлено 350 км дорожньої мережі області. Окремо він зупинився на 125-кілометровій трасі Р-08 Немирів – Ямпіль, яку відремонтували лише за 90 днів.

«Ямпільський міст є топ-об’єктом на 2022 рік. Немає дороги від майбутнього мосту до Сорок, це близько 5 кілометрів. Але на міжурядовому рівні досягнуто домовленість, що молдовська сторона ділянку побудує», - зауважив голова ОДА.

Звісно, без неї міст втрачає сенс. На уточнення NaПарижі щодо певного гальмування будівництва Кишинівом «дороги президентів» С.Борзов пояснив, що причина у тому, що на момент підписання угоди уряд, обраний за попереднього президента, ігнорував ініціативи очільниці державі М.Санду. Тепер новий уряд, і діалог є. Тож після підписання усіх документів процес буде запущено. Голова ОДА запевняє, що у 2022 будівництво мосту обіцяють завершити. Між іншим, власник Групи компаній «Автострада» Максим Шкіль раніше був більше обережним, зауваживши, що краще казати про початок 2023 року.

Всього у 2021 році у рамках «Великого будівництва» на Вінниччині збудували і реконструювали 49 об’єктів. Сергій Борзов надав перелік завершених проєктів.

«Реконструйовано чотири та побудовано один дошкільний навчальний заклад. Це дитячі садочки у Гайсині, Вінниці, Сутисках, Бару та дитячий будинок у Стрижавці. Реконструйовані та введені в експлуатацію 24 сільські амбулаторії. Одна (в с .Дашківці, Вінницького району) збудована «з нуля». Це створення комфортних умов для всіх вінничан, незалежно від місця проживання – у селі чи в місті», - зазначив очільник області.

Розповідаючи про різні об’єкти будівництва, він вказав і на головний недолік – це якість проєктно-кошторисної документації, яку замовляють «на місцях». Він каже, що непоодинокими є випадки, коли її доводилось переробляти. Втрачався не лише час. Після доопрацювання виходило, що вартість робіт збільшувалась, і дуже складно було відшукати ці додаткові кошти, адже узгоджені попередні суми.  

С.Борзов пригадав і «ковідну» тему. За його словами, Вінниччина – перша в Україні за кількістю ліжок з під’єднаним киснем, а лікарні забезпечені кисневими станціями. А ще на Вінниччині відновлено та обладнано 10 лікарняних приймальних відділень – майже за 300 мільйонів гривень державних коштів.

«Для кожного відділення державою було придбано обладнання: КТ, УЗД та цифровий рентген. Відтепер обстеження пацієнтів тут будуть безкоштовні,- наголосив Сергій Борзов. - У Вінницькій лікарні ШМД відкрито новий корпус, встановлено один з найкращих апаратів КТ в Україні. Мова йде не тільки про будівництво, а й здачу в експлуатацію. Особливо важко було з радіологічним відділенням Подільського онкоцентру через складні вимоги. Тепер там встановлено новий лінійний прискорювач. Це майже 70 мільйонів гривень. Цивілізований світ із середини минулого сторіччя використовує виключно лінійні прискорювачі. Бо - це безпека, точність та мінімум ускладнень для організму пацієнта і, безумовно, ефективність. А там на кобальті».  

На Вінниччині завершено реконструкцію двох басейнів: у Могилеві-Подільському та  Вінниці. Також ремонтні роботи завершені у спорткомплексі в селищі Браїлів. Побудовано новий спортивний майданчик у с. Ялтушків Жмеринського району. Минулоріч також було реконструйовано площу Палацу Потоцьких у місті Тульчин.

«Так масштабно на території області зміни не відбувались», - зазначив губернатор.

Вказав він і на перехідні проєкти, які розпочали ремонтувати у 2021-му, а цьогоріч мають завершити. Серед них аеропорт і технопарк «Кристал». Детально про плани на 2022 рік губернатор обіцяв розповісти згодом – після затвердження фінансування на центральному рівні. Втім, поки що можна казати, що однозначно кошти надійдуть на об’єкти, як вже у процесі, зокрема корпус Палацу Потоцьких.