СБУ заблокувала пропутінський рух «АллатРа» з осередками у Вінниці та багатьох містах України. Але їх місцеві ресурси і надалі функціонують

Новини Вінниці / СБУ заблокувала пропутінський рух «АллатРа» з осередками у Вінниці та багатьох містах України. Але їх місцеві ресурси і надалі функціонують

В рамках багатоетапної спецоперації у Києві, а також інших регіонах України, було заблоковано підривну діяльність більше 20 осередків антиукраїнської псевдорелігійної секти «АллатРа». Її осередок багато років існував також у Вінниці. Навіть мав свого мовника та студію… Хоча у СБУ кажуть про блокування, але ресурси секти залишились і надалі доступні.

За рік до початку повномасштабної війни NaПарижі писав про цей рух чи секту, намагаючись звернути увагу відповідних органів. У березні 2021-го опубліковано матеріал «Пропутінський рух «АллатРа» понад рік працює у Вінниці, а тепер «рушив» по селам. Першою стала «сакральна» Буша».

На жаль, силовики звернули увагу лише після вторгнення росіян, коли почалось розслідування. Нарешті є результат.

Як повідомляють у пресслужбі Служби безпеки України, вже після лютого 2022-го учасники секти під виглядом «місіонерства» виправдовували війну Росії проти України, а також публічно просували кремлівську ідею щодо створення «союзу слов'янських народів» під керівництвом Москви.

«Фігуранти організували чітку ієрархічну структуру та власні «представництва» в кожному обласному центрі нашої держави. Ці осередки «АллатРа» масово закликали місцевих жителів приєднуватися до секти та розповсюджувати ідеї Кремля», - вказує СБУ.

Для пошуку однодумців й поширення проросійської пропаганди фігуранти створили Youtube-канал, який налічує майже пів мільйона користувачів. Зокрема вони запустили мережу власних медіа, інтернет-ресурсів, Telegram-каналів й сторінок у «ТікТок», де публікували проросійські «дописи» й відео з наративами терористів.

Щодо Вінниці, то місцева «редакція», яка створювала контент для власного Youtube-каналу «зникла» ще весною 2022 року, а сам канал було закрито після того, як «аллатранцями» зацікавились силовики.

«Серед іншого – вони агітували за те, щоб російські окупанти здійснювали масовані ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі українських міст», - додають нині в  СБУ.

Під час розслідування правоохоронці отримали докази вини керівництва та активних учасників «АллатРа». Вчора, 1 листопада, у багатьох офісах організхації відбулись обшуки.

На думку авторів публікації на сайті «Слово і діло» одним із лідерів цього руху був Олег Кулініч, голова СБУ в АР Крим, звинувачений у державній зраді України на користь Росії. Також до секти відносили ексголову СБУ Івана Баканова. Офіційних підтверджень цьому немає.

Наразі організатору секти було повідомлено про підозру у ч. 1 ст. 255, ч. 1, 2 ст. 111, ч. 2 ст. 436-1, ч. 3 ст. 436-2 КК України:

  • створення й керівництво злочинною організацією;
  • державна зрада;
  • виготовлення й поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганду комуністичного тоталітарного режиму;
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України

Протягом 2002-2023 років «АллатРа» поширювала в країні та за її межами антиукраїнські настрої.

«Крім того, встановлено, що за період свого існування проросійська секта створила власні «філії» на території Росії, Білорусі та ще декількох країн Європи, Центральної Азії та США», - пише пресслужба.

Лідери секти незаконно втекли з України ще навесні 2022 року, використовуючи фальшиві документи про зняття з військового обліку. Злочинці дистанційно продовжували керувати організацією перебуваючи в одній з країн Європи.

До речі, перейменована, а не заблокована група вінницької «АллатРи» з 1,1 тисячею учасників у Facebook. Тепер її названо – «Вінниця найкраще місто». Весь контент збережено. Адмін – Наталія Травінська.

Youtube-канал Аллатра ТВ Винница з 2,3 тис. підписників перейменовано у «Благотворче суспільство Вінниця».

Ігор Заіковатий

2 листопада, 2023