СБУ викрила 6 агітаторів рашизму: серед них блогерка з «медіа-пулу» Медведчука та депутат міськради, який хотів втекти до РФ

Новини Вінниці / СБУ викрила 6 агітаторів рашизму: серед них блогерка з «медіа-пулу» Медведчука та депутат міськради, який хотів втекти до РФ

СБУ провела успішну операцію, під час якої було затримано шість проросійських інтернет-агітаторів, які активно діяли у різних регіонах країни.

Зловмисники виступали з відкритим просуванням ідеології рашизму, виправдовуючи збройну агресію Російської Федерації, героїзуючи окупантів та закликаючи до захоплення всієї території України.

Одним з епіцентрів цієї діяльності стала Черкащина, де було розкрито кілька осіб, зокрема депутата Чигиринської міськради, який виступав із публічними виступами, виправдовуючи воєнні злочини російських окупантів та очікував на захоплення області. За даними слідства, він використовував свою посаду для поширення антиукраїнської пропаганди та був у прямому зв'язку з екснардепом Володимиром Олійником, який переховується за кордоном.

У листуваннях з Олійником, депутат передавав дезінформацію та збирав дані про настрої населення на Черкащині. Крім того, планував власну втечу до Російської Федерації та особисту зустріч з державним зрадником.

У додаток до цього, на Черкащині було затримано ще одного мешканця, який поширював заклики до збройного захоплення державної влади в Україні та використовував соціальні мережі для просування ворожої агітації.

На інших територіях України також були розкриті подібні проросійські агітатори. У Києві була викрита блогерка, яка публічно «відбілювала» підривну діяльність екснардепа Віктора Медведчука та інших колаборантів, використовуючи для цього популярні соціальні мережі та месенджери з великою аудиторією.

Всім фігурантам було пред'явлено підозру за статтями Кримінального кодексу України, що передбачають покарання за пропаганду рашизму та виправдання збройної агресії проти України. Слідчі застосовували комплексні заходи в м. Києві, Київській, Черкаській та Дніпропетровській областях за процесуальним керівництвом обласних прокуратур.