СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Іоасафу

Новини Вінниці / СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Іоасафу

Про підозру повідомили митрополиту Кіровоградської єпархії УПЦ (МП) Іоасафу (Губеню). Архієрей виправдовував захоплення Криму та є відвертим прихильником «руського миру».

Про це повідомляє Служба безпеки України.

«Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини колишнього керівника Кіровоградської єпархії УПЦ (МП) у підривній діяльності проти України. Єпископ входив до найближчого оточення московського патріарха Кіріла, з яким координував поширення прокремлівських поглядів в регіоні.

Для цього митрополит був на постійному зв’язку з очільником РПЦ і виконував його доручення щодо виправдовування російської агресії та захоплення частини території України, зокрема АР Крим», - йдеться у повідомленні.

У СБУ відмічають, що вказівки з Москви надходили архієрею у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території Росії.

«Встановлено, що у церквах громади людям роздавали ворожу пропагандистську літературу, яку друкували багатотисячними накладами в типографіях країни-агресора. У цих книгах російські «автори» ставили під сумнів українську державність і вихваляли кремлівський режим», - вказують у СБУ.

Під час обшуків на території єпархії правоохоронці виявили велику кількість ворожих друкованих матеріалів і документи із доказами листування з московськими «кураторами».

Відповідно до висновків незалежної експертизи, яку ініціювала СБУ, злочинна діяльність митрополита загрожує державній безпеці України.

На підставі зібраної доказової бази йому повідомлено підозру за ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) КК кодексу України.

Чому лише за однією статтею? У СБУ пояснюють, що триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення.

Зазначимо, 22 травня 2022 року, на 88-й день широкомасштабної війни РФ проти України, привітав московського патріарха Кіріла з іменинами. У листі до нього повторював пропагандистські фрази про «один народ», про «Святу Русь» та надію на «виконання трудів на благо» РПЦ, яку він назва Матір'ю Церквою. 22 жовтня у житлі Іоасафа (Петра Губеня) та інших керівників єпархії на Кіровоградщині було проведено обшуки СБУ, було виявлено численні проросійські матеріали пропагандистського напрямку та листування з Кірілом Гундяєвим. А 23 листопада звільнений від керування Кіровоградською єпархією

Заходи із викриття злочинних дій проводили співробітники СБУ Кіровоградської області за процесуального керівництва органів прокуратури.

Новини Вінниці / СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП ІоасафуНовини Вінниці / СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП ІоасафуНовини Вінниці / СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП ІоасафуНовини Вінниці / СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Іоасафу
Олег Верлан

2 грудня, 2022